Erica carnea is een winterbloeier

0
609

Er is niets zo triest als een kale tuin in de winter. Groenblijvers vallen in de winter meestal alleen maar op vanwege hun vorm. Zorgvuldig uitgekozen heide kan ook in de winter veel kleur aan de tuin geven.

‘Myretoun Ruby’ is de meest rode cultuurvariëteit van alle dopheidesoorten

Erica carnea (dopheide) die in de winter bloeit is er te kust en te keur. De meeste soorten zijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Er zijn zo’n 600 soorten bekend van dit geslacht. Het aantal cultuurvariëteiten is ongekend groot. Er zijn ook soorten die gekleurd loof hebben, maar daar moet je wel van houden. Een paar pollen heide, zo hier en daar geplant, maakt nog geen feest in de wintertuin. Zelden zijn een paar toegevoegde pollen effectief om echt op te vallen. Erger nog: het staat meestal vreemd. Beter is het om de tuin het karakter te geven van een flink heideveld. Daarin kunnen rododendrons, Yucca, coniferen, Hebe, brem, Sarcococca, Daphne, Skimmia, om er maar enkele te noemen, accenten geven aan het groene tapijt. Het fijne van heide is dat het maar weinig onderhoud nodig heeft. Direct na de bloei kan de plant met een heggenschaar worden afgeknipt. Wel is het nodig een grond te hebben of te maken waarop de heide goed wil groeien. Dat is helemaal niet meer zo ingewikkeld. Je kunt kant en klare mengsels – grond voor ericaceën – in het tuincentrum kopen. Die investering is zeker de moeite waard als u van plan bent een flinke hoeveelheid heide te planten. Beschikt u over bosgrond, dan nog is het verstandig om de grond geschikt te maken voor heide-achtigen. Deze planten houden nou eenmaal van zure grond.

 
Erica carnea ‘December Red’ Erica lusitanica verbloeit van wit naar roze

Heide is er in vele soorten en variëteiten. Het meest geschikt om een ’tapijt’ te vormen is niet de heidesoort (Calluna vulgaris), die we van de ongerepte heidevelden in Nederland kennen.

Calluna vulgaris is de gewone struikheide

Beter is het om ‘dopheide’ Erica carnea te nemen. Die is weliswaar niet goedkoop, maar is een uitstekende tapijtvormer. Erica’s worden op een onderlinge afstand van 30 x 30 cm geplant. Na 2 – 3 jaar is het tapijt gesloten en goed beloopbaar. Wil je niet over de heide lopen, dan past een schelpenpad daar goed in. Een beetje de sfeer aannemen van een echt heideveld verhoogt het karakter van je eigen ‘mini’-heideveldje. Erica lusitanica is niet zo’n bekende soort. Die kan beter in een toef bijeen in een tapijt met heide geplant worden. De struik wordt ongeveer 1 m hoog.

Goede winterbloeiers

Botanische naam Bloeikleur Hoogte (cm) Bloeimaand
Erica carnea paarsroze 25 1 – 3
Erica carnea ‘Aurea’ loof goudgeel 20 2 – 3
Erica carnea ‘December Red’ helderroze 20 12 – 3
Erica carnea ‘Pink Spangles’ roze 25 1 – 3
Erica carnea ‘Praecox Rubra’ licht paarsrood 20 2 – 4
Erica carnea ‘Ruby Glow’ donker paarsroze 20 2 – 4
Erica carnea ‘Snow Queen’ wit 15 12 – 3
Erica carnea ‘Springwood Pink’ licht paarsroze 20 2 – 4
Erica carnea ‘Springwood White’ wit 25 2 – 4
Erica carnea ‘Vivellii’ donker paarsrood 20 3 – 4
Erica carnea ‘Winter Beauty’ donker paarsroze 15 12 – 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in