Anemone hybrida, herfstanemoon

0
492

‘Königin Charlotte’ en ‘Honorine Jobert’ zijn goede herfstanemonen Het geslacht Anemone telt meer dan honderd soorten. Op het noordelijk halfrond en in Azië komen ze op grote schaal van nature voor.

Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’
is grootbloemig

Voor de tuin is een aantal soorten bruikbaar. Herfstanemoon is een van de sterkste soorten. Variëteiten van de herfstanemoon zijn door middel van kruisen ontstaan. Momenteel zijn meer dan dertig variëteiten hiervan bekend. De herfstanemoon heeft z’n roots in China.

De echte herfstanemoon is Anemone hupehensis. De hier besproken anemonen zijn uit kruisingen ontstaan van deze anemoon met Anemone vitifolia. Anemonen zijn reeds lang in cultuur in Japan en China. De herfstanemoon heeft vlezige wortels. Andere anemonen groeien uit een knol of kruipende wortelstok. Alle hebben gemeen, dat ze toeven handspletige of handdelige wortelbladen bezitten, die uit tal van segmenten bestaan. De bloemen hebben vijf of meer bloembladen en zijn komvormig van opbouw. Een herfstanemoon behoudt vaak z’n blad in een milde winter en kan tot een min of meer bodembedekkende plant uitgroeien.

Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’
is een robuuste plant

Gemiddeld wordt een herfstanemoon met bloemstengels tot wel anderhalve meter hoog. De hoogte zonder bloemstengels bedraagt ongeveer tachtig centimeter. De hoofdbloeiperiode valt in september tot en met oktober. De herfstanemoon groeit op alle gronden mits deze vochtig en goed waterdoorlatend is. De plant kan in lichte schaduw tot volle zon goed groeien.

De herfstanemoon wordt ook wel Japanse anemoon genoemd. De bladen zijn voornamelijk drietallig, gelobd en gerand. Ze zijn te vermeerderen door wortelstek te nemen. Hoewel er veel meeldraden boven de schotelvormige kelk staan, zijn deze onvruchtbaar (infertiel). De anemoon is een goede snijbloem.

Goede variëteiten zijn:

Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’, wit bloeiend
Anemone x hybrida ‘Königin Charlotte’, roze bloeiend
Anemone x hybrida ‘Whirlwind’, wit bloeiend

Andere anemonen: bosanemoon (Anemone nemorosa), gele anemoon (Anemone ranunculoides).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in