Koninginnekruid, afscheid van de zomer

0
443

In de nazomer hebben gele tinten de overhand in de border. In de herfst zijn het blauwe tinten, die de hoofdrol spelen. Daartussenin bloeit het machtige koninginnekruid met z’n paarsroze kleur. Het kruid is buitengewoon geschikt in een border met vochtige grond, terwijl z’n hoofd in de warme zon moet staan.

Eupatorium purpurea bloeit met bloemhoofdjes in een pluim

De grote pluimen met bloemen zijn fascinerend om te zien.

Het koninginnekruid of purper leverkruid komt van het Amerikaanse continent. De soort groeit vooral op vochtige tot natte grond. De grond moet goed water doorlatend zijn en toch ook weer ruimschoots water kunnen vasthouden. Koninginnekruid groeit het liefste in de zon, maar met een plaats in de halfschaduw kan de plant ook goed uit de voeten.

Het koninginnekruid behoort tot de familie van de asterachtigen (Asteraceae).

Eupatorium purpurea kan flink
hoog worden

Er zijn ongeveer veertig soorten van bekend, waarvan maar een klein deel in cultuur is. Eupatorium purpureum wordt het meeste in tuinen gebruikt. Eupatorium cannabium is een Europese, wat minder goede soort. Deze plant bloeit met pluizige, platte trossen met lichtroze bloemen. Eupatorium rugosum blijft aanmerkelijk lager dan de andere genoemde soorten. Eupatorium fistulosum komt uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij verdraagt een flink natte grond en kan tot drie meter hoog worden. Eupatorium bloeit overwegend met diep paarsroze, roze, lichtroze of witte bloemen, afhankelijk van de soort of variëteit. Eupatorium purpurea wordt anderhalve tot twee meter hoog en minstens anderhalve meter breed. Koninginnekruid is grandioos als het in groep wordt geplant. Op een plaats in de achtergrond van een border komt het het beste uit. Het kruid trekt veel bijen aan. Voor een optimale groei heeft het koninginnekruid wel veel water nodig. Is dit niet het geval, dan blijft de plant veel lager en groeit minder bossig uit.

Van koninginnekruid worden de stengels van het voorgaande jaar pas in het voorjaar afgeknipt. Het koninginnekruid is volledig winterhard; afdekken van de plant om hem te beschermen tegen vorst is niet nodig. In zowel voor- als najaar kan de plant worden vermeerderd door delen. Plantafstand zeventig bij zeventig centimeter. Maak de grond voorafgaand aan het planten goed los en breng flink wat humus vermengd met compost in de grond. Een rijke groei en bloei zal dan uw beloning zijn.

Dit kruid kan het immuunsysteem stimuleren. Grote hoeveelheiden echter kunnen vergiftigend werken. In het verleden werd van de bladen thee getrokken. Indianen en kolonisten gebruikten het aftreksel tegen koorts en griep. Tijdens griepepidemieën in de Verenigde Staten werd in de negentiende eeuw thee van het kruid op grote schaal gebruikt.

Soorten

Botanische naam Bloemkleur Bijzonderheden
Eupatorium cannabium ‘Plenum’ roze Tot 150 centimeter hoog. Dubbelbloemig.
Eupatorium fistulosum mauveroze Eén tot drie meter hoog. Moet op vochtige grond. Kan woekeren.
Eupatorium fistulosum ‘Filigrankuppel’ donkerroze Tot drie meter hoog. Bloeit fantastisch mooi.
Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ rozepaars Tot 2,25 meter hoog. Bladeren paarsachtig gekleurd.
Eupatorium purpureum dof purperroze Wordt twee tot drie meter hoog. Bloeit met brede schermen. Blad tot dertig cm lang.
Eupatorium rugosum ‘Braunlaub’ wit Tot 100 cm hoog. Een fraaie, witte variëteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in