Arnica montana, valkruid

0
474

Met bepaalde in het wild voorkomende planten is het treurig gesteld in Nederland. Sommige soorten worden bedreigd door uitsterven, andere nemen ras in aantal af. Zo ook het valkruid of de wolverlei; het aantal wordt minder en minder.

De gele tot oranje bloem van het valkruid heeft wat weg van de zonnebloem

Het is een plant, die een wettelijk beschermde status heeft verworven. Iets, waar je niet trots op hoeft te zijn.

Arnica montana, valkruid of wolverlei, is &eacuteén soort uit het geslacht, dat uit ongeveer twintig soorten bestaat. Voor het grootste deel komen soorten voor in koele gebieden van Noord-Amerika. Slechts twee soorten zijn in Eurazië te vinden. Het valkruid komt in Nederland op nog maar enkele plaatsen voor. Meestal op plekken in heidevelden of open plaatsen in bossen op overwegend arme grond. Op bergweiden en berghellingen in Europa zijn soms nog flinke toeven valkruid aan te treffen. Arnica behoort tot de familie van de Asteracea.

Hoewel het valkruid nog maar weinig in zijn natuurlijke omgeving te zien is en als tuinplant ook geen furore heeft gemaakt, wordt het wel commercieel geteeld.

Arnica montana ruikt geurig, maar is giftig

Voor genezing van ontstekingen, verwondingen, blauwe plekken en kneuzingen is arnicazalf of -tinctuur een goed werkend, homeopatisch middel. Voor het overige kun je er maar beter vanaf blijven. Delen van de plant zijn giftig en ook vee trekt zijn neus voor deze plant op.

Valkruid is diep wortelend en groeit overwegend op een voedselarme, licht zure bodem. Op plaatsen met een droge tot matig vochtige heide en op schraallanden is het valkruid wel te vinden. Ook op een voedselrijke plaats in een bos op voedselarme grond, zoals op een oude brandplek, is het valkruid te vinden. Het is een indicatorplant voor voedselrijkheid te midden van een voedselarme omgeving. Het valkruid groeit met toeven heldergroene, smalle tot breed langwerpige bladen, die behaard zijn. De bladen staan kruislings langs de lange stengel. De grootste lengte van de stengel wordt bereikt als de plant in volle bloei staat. De ongeveer 70 centimeter lange, rolrond massieve stengel wordt bekroond met een enkele bloem van 5 tot 7 centimeter in doorsnee. De bloeiperiode is ongeveer vanaf begin juni tot begin juli. De bloeiwijze is die van een hoofdje. De lintbloemen staan radiair symmetrisch rondom het bloemhoofd. Valkruid groeit op een zonrijke plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in