Karmozijnbes is om van te kleuren

0
943

Opvallend groot blad en een dikke aar bezet met rode en zwartblauwe bessen is het eerste, waardoor de karmozijnbes opvalt. In juli en augustus bloeien de kolven met vrijwel witte, naar rozerood verkleurende bloemen. De uitgebloeide bloemen veranderen vrijwel direct in dikke bessen. Dit alles voltrekt zich op een en dezelfde aar.

Karmozijnbes krijgt veel kolven
met bes…
…en wordt ongeveer één meter hoog

Meeldraden is soortnaam

Karmozijnbes groeit op ruigten in de Verenigde Staten van Amerika en in oostelijk Azië. Behalve de herkomst is het aantal meeldraden bepalend voor met welke soort we te maken hebben. Tot voor kort droegen twee soorten karmozijnbes de naam Phytolacca octandra en Phytolacca decandra. Octa = acht en deca = tien , andros = mannelijk of meeldraad. Het verklaarde genoeg, waarop gedetermineerd kon worden. Hoewel deze kenmerken gebleven zijn, is de naam veranderd in respectievelijk Phytolacca acinosa en Phytolacca americana. Inmiddels is door kruising een andere soort ontstaan met meer meeldraden dan beide genoemde soorten: Phytolacca polyandra.

Kleurstof

Karmozijnbes is een solitair. Het is een gezond ogende plant die nauwelijks wordt aangevreten. Een plekje op de hoek van een border of voor een rand met heesters is het meest geëigende gebruik van deze plant. Halfschaduw en schaduw worden op prijs gesteld. Op een voedselrijke bodem (humus of klei) kan de plant één tot drie meter hoog worden met een breedte van één tot anderhalve meter. Op wat minder vochthoudende gronden wordt de hoogte niet meer dan een meter.

Karmozijnbes bloeit middelpuntvliedend. De bloemen staan op korte stelen. Zijn ze eenmaal bevrucht (bijen, wespen), dan worden bessen gevormd. Door de omvang van de bessen ontstaat er een kolf met dicht tegen elkaar aan liggende bessen.
Behalve dat er indrukwekkende kolven (tot wel dertig centimeter lang) met blauwzwarte bessen ontstaan, die de plant z’n sierwaarde geven, worden die bessen gebruikt als (natuurlijke) kleurstof voor o.a limonades en conserven. Zowel de pit in de vrucht als de wortels zijn giftig.

Karmozijnbes behoudt z’n bes tot aan de eerste nachtvorst, daarna verweken de bessen. Vermeerdering van de plant door zaaien of scheuren. Zaaien in maart onder glas. Uitplanten eind april in de volle grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in