Botrychium lunaria

0
761

Het beeld van de maanvaren doet een beetje denken aan het zetijzer, waarmee de punten van een zaag alternerend worden gesteld. Verder is de lichtgroene kleur van de bladen opvallend ten opzichte van andere op de grond levende planten. Een maanvaren is niet te koop. Het is vanuit de plantenbotanie gezien een zeldzame plant.

De maanvaren (Botrychium lunaria) behoort tot de varenfamilie (Filices).

De maanvaren (Botrychium lunaria) komt in Nederland sporadisch voor

Er zijn plaatsen waar de varen regelmatig te zien is, maar ook komt het voor, dat hij voor jaren verdwijnt om vervolgens plotseling weer op dezelfde plaats op te komen. De maanvaren heeft, floristisch gezien, de status zeldzaam tot zeer zeldzaam te zijn. De varen groeit op voedselarme, zwak zure tot basische grond, die iets vochtig moet zijn. Daarnaast is de maanvaren op kalkhoudend zand en leemgrond te vinden. In Nederland heeft de varen meestal een iel uiterlijk: een enkele steel bezet met blaadjes, terwijl in de Alpen dikwijls flinke pollen te vinden zijn. De maanvaren komt voor in de gematigde streken van het noordelijke en zuidelijke halfrond.

De tweede naam lunaria is afgeleid van het Latijnse woord luna, dat maan betekent. De bladen zijn stomp en hierdoor is de vorm goed te verklaren. De enkelvoudige bladen zijn veervormig samengesteld en staan verspreid langs de stengel. De bladen hebben geen duidelijke bladsteel.
Een maanvaren bloeit vanaf mei tot in augustus. De bloeiwijze is in de vorm van sporangiën. Sporangiën zijn sporendoosjes. Als de sporangiën/sporen rijp zijn, komen ze vrij en hierdoor verbreidt de plant zich. In de grond groeit deze meerjarige, kruidachtige plant met een wortelstok, maar de verbreiding gebeurt niet vanuit deze wortelstok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in