Eschscholzia californica, het uitbundige slaapmutsje

0
648

"Een slaapmutsje nemen door een gat in je kraag drinken." Met deze gecombineerde uitdrukkingen heeft de Eschscholzia niets van doen. Het is een leuk en uitbundig oranje bloeiend, eenjarig plantje uit de familie van de maanzaadachtigen (Papaveraceae).

Eschscholzia californica, het echte slaapmutsje

Het is een echte zonaanbidder die het op een zinderend warm plaatsje in de border het beste naar z’n zin heeft. Slaapmutsjes zijn wat je noemt opvullers in de border. Zijn er gaten ontstaan tussen het overige eenjarige perkgoed, dan is het slaapmutsje een dankbaar en gemakkelijk te zaaien gast erbij.

Slaapmutsjes kunnen in april gezaaid worden, maar ook nog tot einde juni. Daarom is het een plantje dat zich heel makkelijk leent om opengevallen plaatsen in de bordergelederen op te vullen. Zaaien dus daar waar de opvulling nodig is. De grond moet wel eerst goed diep – twee (spade)steken – worden losgemaakt. Het slaapmutsje vormt een lange penwortel. Hou het zaaibed vanaf het zaaien wel goed vochtig. Hoe later gezaaid wordt, des te korter is natuurlijk wel de bloeiperiode. De bloei gaat onafgebroken door tot de eerste nachtvorst.

Het blad vertoont een blauwgroene kleur en is mooi diep ingesneden. Slaapmutsjes zijn goed te combineren met Oost-Indische kers (Tropaeolum). Het contrast in bladvorm daarmee is op zich al een plaatje. Ook de Oost-Indische kers heeft evenals het slaapmutsje hoofdzakelijk geel en oranje getinte bloemen. De bloemen sluiten zich bij zonsondergang en openen zich weer bij het opkomen van de zon. Vandaar slaapmutsje.

Van de slaapmutsjes is hoofdzakelijk de Eschscholtzia californica in cultuur. Daarvan is wel een aantal variëteiten verkrijgbaar, zoals Eschscholzia californica var. compacta delicata en Eschscholzia californica var. flore pleno. De var. compacta delicata heeft kleinere bloemen dan de soort en groeit uit tot 30 centimeter hoogte.
De variëteit flore pleno is gevuldbloemig en heeft meer gekleurde bloemblaadjes rond de bloembodem. Van oorsprong heeft het slaapmutsje een gele bloem. Nu zijn ook de kleuren (fel)oranje, rood en roodbruin verkrijgbaar. Al deze kleuren zijn zowel enkelbloemig als dubbelbloemig verkrijgbaar. Slaapmutsje is een goede snijbloem, die lang houdbaar is op vaas. Zet de stelen in ondiep water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in