Eenjarige Lobelia

0
590

In het voorjaar worden volop eenjarige planten te koop aangeboden. Daaronder is een welbekende, haast niet weg te denken soort van de tuinlobelia (Lobelia erinus), de blauw bloeiende en compact groeiende plant voor balkonbakken, hanging baskets en borders.

L. ‘Ruby Slippers’ heeft naast een opvallende bloemkleur grote bloemen

Minder bekend zijn de hoog groeiende eenjarigen. Daarvan is Lobelia x gerardii ‘Ruby Slippers’ een opvallende en prima bloeiende nieuwigheid. Wie zich eens waagt aan wat minder bekende Lobelia-soorten, zal worden verrast door een schitterende bloemenpracht.

Eenjarige Lobelia kun je zaaien. Het zaad is fragiel en uiterst klein. Gezaaid wordt in kistjes met een goede potgrond, die permanent licht vochtig moet worden gehouden. Het zaaisel moet bij een gelijkmatige kamertemperatuur ontkiemen. Hierna worden de kiemen in kleine bosjes verspeend in potten en opnieuw bij kamertemperatuur gehouden om ten slotte half mei buiten te worden uitgeplant. Wie geen plaats heeft om binnen te zaaien of een vrij constante temperatuur kan verwezenlijken, zaait buiten onder glas. In dat geval wordt vanaf half maart/begin april gezaaid. De planten zullen dan wat later in de zomer bloeien.

 
Lobelia ‘Ruby Slippers’ in knop De plant kan wel tot anderhalve meter hoog worden

Familieproblemen

Lobelia behoort tot de familie van de Campanulaceae. In het verleden was het geslacht ingedeeld bij de Lobeliaceae. Sommigen houden hieraan vast, terwijl anderen de Lobeliaceae als onderfamilie van de Campanulaceae zien. Lobelia dankt zijn naam aan een botanicus uit de zeventiende eeuw, Matheus L’Obel.

Zon en vocht

De hoog groeiende soorten Lobelia houden van een voedzame humusgrond, die permanent vochtig, maar goed water doorlatend is. Een plaats in de volle zon zorgt voor een rijke bloei. Bij een tekort aan vocht gaan de bloemaren hangen. Veel van de hoog groeiende soorten kunnen uitstekend in de buurt van een natuurlijke vijver worden gehouden. Op deze manier beschikken de planten vrijwel altijd over voldoende vocht in de grond en is bovendien de luchtvochtigheid uitstekend om het blad mooi groen te helpen houden.
Lobelia x gerardii ‘Ruby Slippers’ is een variëteit, waarvan de ouderplanten uit Noord- en Oost-Amerika stammen (Lobelia cardinalis x Lobelia siphilitica). Een wat ander type Lobelia, Lobelia ‘Laguna’, hoort thuis in de serie tuinlobelia’s.

L. ‘Laguna’ behoort tot de Regattaseries

Een andere bekende variëteit is ‘Vedrariensis’, die met blauwpaarse bloemen in de zomer bloeit.

Daarin is flink wat werk verzet om goede nieuwe variëteiten te krijgen door middel van kruisingen. Binnen deze tuinlobelia’s worden series als Cascade en Regatta onderscheiden. De laatste serie heeft onder meer wit gespikkelde bloemen. Het zijn en blijven onmisbare en dankbare eenjarigen om de zomerborder en plantenbak te vullen. Aan de bloem van de tuinlobelia is de treffende gelijkenis met Campanula (klokjesbloem) te zien. Experimenteer desondanks eens met wat minder bekende soorten en variëteiten van Lobelia.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in