Lavas

0
2175

Lavas hoort thuis in Zuid-Europa. Het schijnt uit Ligurië (Italië) te komen, vandaar de naam ligusticum wat later levisticum werd. Lavas (Levisticum officinale) komt al heel lang in kruiden(klooster)tuinen voor. Een 16de-eeuwse kruidenkundige beweerde dat het, toegevoegd aan het badwater, reukverdrijvende kwaliteiten heeft. Het kan ook dienen om de mond te spoelen en de ogen te wassen.

De sterk geurende bladeren lijken op die van selderie. Ze zijn alleen groter, harder en glimmend groen.

Lavas, ook wel maggiplant of lubbestok genoemd, is een makkelijk te houden overblijvend kruid en behoort tot de schermbloemigen. De rechte, holle stengels kunnen wel 2 meter hoog worden. Het diepgroene, tegenoverstaand dubbel geveerde blad is enigszins getand. Lavas bloeit van juni tot augustus met kleine groengele bloemschermen en heeft een lekkere, kruidige geur. Het blad heeft een vrij sterke, op selderie (maggi) lijkende smaak.

Schaduwplek

Het is vaak moeilijk planten te vinden die op halfschaduwplekken goed gedijen. Lavas verdraagt zo’n plek heel goed. Het verlangt wel een goed doorlatende, voedzame, vochtige grond om het wel 10 tot 15 jaar op dezelfde plek uit te kunnen houden. Om mooie, gezonde planten te krijgen zijn twee mestgiften per jaar nodig, de eerste eind april en de tweede eind mei.
Het zelf zaaien van lavas kan in goed bemeste grond in maart of in augustus. Na het zaaien moet de grond goed vochtig worden gehouden. Het zaad kiemt na ongeveer 3 weken. In augustus gezaaide plantjes kunnen het voorjaar daarop worden uitgeplant. Jonge planten (van 2 tot 3 jaar) kunnen gescheurd worden, oudere planten niet meer. In het voorjaar loopt de plant met verschillende scheuten opnieuw uit. Dit is beste tijd om de plant te scheuren. Het bovengrondse deel sterft in de winter af.

Het fijngehakte blad is lekker in soepen, ragouts en gemengde salades. Stengels kunnen worden meegekookt bij het maken van sauzen, soepen en stoofgerechten. Het zaad kan in brood worden meegebakken. Het kruid drogen kan, maar vers is de smaak van lavas lekkerder. Het werkt vochtafdrijvend. Aftreksels van de wortelstok helpen tegen maagpijn en spijsverteringsstoornissen (het opgeblazen gevoel…).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in