Grieks en Italiaans met oregano

0
547

Pizza krijgt pas een echte smaak als er flink wat ‘rigano’ aan is toegevoegd. Je waant je weer even op een Grieks terras. Hoe verser oregano wordt gebruikt, des te beter proef je de specifieke smaak ervan in een gerecht. Wat zou er mooier zijn om wat planten ervan in de tuin te hebben?

Origanum vulgare

Het kan! Gerechten met tomaten, aubergines en courgettes en al dat andere uit de Griekse en Italiaanse keuken wordt er overheerlijk door.

Er bestaan twee soorten Origanum, nl. Origanum majorana en Origanum vulgare. In botanisch opzicht zijn ze redelijk goed van elkaar te onderscheiden. Wilde marjolein is in alles forser: groter blad, grotere bloemen met vooral als belangrijk kenmerk dat de bladeren op een steeltje zitten. Echte marjolein heeft zittend blad, dus zonder steeltje. De bloemen van deze plant zijn bovendien aan één zijde van de kelk diep ingesneden, die van wilde marjolein hebben vijf gelijke tanden.
Van beide soorten wordt essence gebruikt in parfums en cosmeticaproducten. Echte marjolein is wat zoeter van smaak, maar volgens Grieken en Italianen is wilde marjolein niet te evenaren.

Zelf kweken

Wilde marjolein kan worden gezaaid of je koopt ze als plant. Zaaien doe je al vroeg in het voorjaar, in maart – april in pot(ten). Gebruik normale potgrond vermengd met wat scherp zand. Na half mei mogen de potten met het zaaisel naar buiten.

 
Wilde marjolein wordt door worteluitlopers een dicht gewas Wilde marjolein is er ook met goudkleurig blad

Zaaien in de volle grond, daar waar de planten verder kunnen uitgroeien, kan ook na half mei. Dun de planten op een onderlinge afstand van dertig tot vijfendertig centimeter, zodat ze goed kunnen uitgroeien. Het zaaisel uit de pot(ten) wordt ook op die onderlinge afstand uitgeplant. Zet de planten op een warme plaats in de tuin. Een goede water doorlatende grond is absoluut noodzakelijk. Aan de grond kan ook puin worden toegevoegd. Marjolein houdt van kalkrijke grond. Wie geen tuin heeft, kan de planten ook grootbrengen op het balkon in een flink grote pot of kuip. De plant wordt ongeveer veertig tot zestig centimeter hoog.

Echte marjolein (Origanum majorana) is niet winterhard en moet ieder jaar opnieuw worden gezaaid. Gewone marjolein is wel winterhard. Het verschil in hardheid tegen het klimaat heeft te maken met de oorspronkelijke herkomst van de plant. Gewone marjolein komt in het wild ook in Nederland langs o.a. de grote rivieren voor. Echte marjolein groeit op warme plaatsen in Europa, Noord-Afrika en Zuid-West-Azië.

Gebruik

Oregano is lekker op pizza, in tomatensauzen en salades, in pasteitjes en bij gevogelte. In pilafrijst en risotto is dit kruid gewoon een ‘must’. Gebruik het kruid met mate, voor het specifieke aroma zijn enkele blaadjes voldoende. Verse blaadjes geven een sterker aroma af dan gedroogde blaadjes. Wilde marjolein moet snel in de zon worden gedroogd. Het aroma blijft daardoor beter en lang behouden.

Andere soorten

Botanische naam Hoogte x breedte Bijzonderheden
Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’ 50 x 45 cm bloeit rijk in zomer en herfst
Origanum laevigatum ‘Hopleys’ 45 x 45 cm met kleinere bloemen
Origanum majorana 30 x 45 cm bloemen in kleine schermen
Origanum rotundifolium ‘Kent Beauty’ 20 x 30 cm bleekroze bloemen als hopbellen
Origanum vulgare 30 x 60 cm bleekroze, kleine bloemen
Origanum vulgare ‘Aureum’ 45 x 30 cm goudkleurig blad, bloemen in dikke trossen
Origanum vulgare ‘Compactum’ 15 x 20 cm gedrongen groei, dicht bebladerd, donkerroze bloemen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in