Rozemarijn

0
530

Rozemarijn komt in veel legenden voor: oorspronkelijk waren de bloemetjes wit, totdat de Maagd Maria haar blauwe gewaad over het kruid te drogen hing. Vanaf dat moment hebben de bloemetjes hun huidige kleur. De botanische naam voor rozemarijn is Rosmarinus officinalis als de enige in het geslacht Labiatae.

Bij aanraking geurt rozemarijn heerlijk

De altijd groen blijvende struik komt zowel aan de Europese als de Afrikaanse kant van het hele Middelandse-Zeegebied voor. De van nature dicht bij zee groeiende struik is ook wel bekend als ‘zeedauw’. Het kan een hoogte van 60 – 150 cm bereiken. En bloeit met kleine, lipvormige bloemetjes in zachtlila. Het is geen winterharde plant en moet daarom ’s winters op een vorstvrije, koele en lichte plek overwinteren (weinig water).

Zelf zaaien kan vanaf begin mei op een warme plek of onder glas. Het zaad ontkiemt na ongeveer 4 weken. Het beste kan het in potten worden opgekweekt op een zonnig plekje in een luchtige, gewone of iets zanderige bodem.

Vermeerderen kan door van twee- of driejarige planten de wortelkluit te scheuren. Vanaf mei tot augustus kan worden gestekt met top- of hielstekjes. Steek de stekjes even in wat stekpoeder en zet ze dan in kalkrijke, zanderige grond. Bevochtig de grond en maak een ‘kasje’ door het potje met stek en al in een plastic zak te zetten. De plastic zak kan worden weggehaald als het jonge plantje goed is geworteld.

Het oogsten van de grijsgroene, naaldvormige blaadjes of takjes kan het hele jaar door. Ze kunnen natuurlijk vers worden gebruikt, maar ook worden gedroogd of ingevroren zonder het specifieke aroma te verliezen. De smaak is scherp harsachtig en doet wat denken aan kamfer en naaldhout.

Rozemarijn kan worden gebruikt in bruine sauzen, tomatensaus, bruine bonen-, tomaten- en uiensoep, varkensvlees, lamsvlees, marinades, wildgerechten, gebakken aardappelen, olijfbrood.

U kunt het ook gebruiken voor een verfrissend bad met een aftreksel van de blaadjes (3 eetlepels gekneusd blad per 1 liter kokend water). Let wel, één zo’n aftreksel is voldoende! Ook om uw haar te spoelen. In of buiten uw bad… Hiernaast is rozemarijn een versterkend kruid, dat ook nog eens de bloedsomloop bevordert.

Plantjes en zaadjes van rozemarijn zijn te koop in tuincentra. In veel supermarkten kunt u het gedroogd vinden en vrij regelmatig ook als plantje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in