Het gezonde onsterfelijkheidskruid

0
989

Het onsterfelijkheidskruid is een meerjarig kruid dat in onze omstreken een nog behoorlijk onbekend plantje is. Dat is zonde, want het is een lekker en zeer gezond kruid. De Latijnse naam voor onsterfelijkheidskruid is Gynostemma pentaphyllum. Het is een klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Inheems in Zuidoost-China, Japan en Thailand is het van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde onder de naam jiaogulan. De heilzame eigenschappen komen overeen met ginseng.

Onsterfelijkheidskruid
Handvormig samengesteld blad

Het nuttigen van de bladeren zou levensverlengend werken. In de streken waar traditioneel dagelijks thee van onsterfelijkheidskruid wordt gedronken, komen veel meer dan gemiddeld 100-jarigen voor. Men schrijft dit toe aan het gebruik van het kruid. Het onsterfelijkheidskruid zit vol met antioxidanten, zoals saponinen en flavonoïden. Die hebben een positieve werking op de weerstand, het hart en de bloedvaten, geven extra energie, stimuleren de lever, verlagen de bloedsuiker- en cholesterolspiegel en de bloeddruk.
De bladeren worden meestal gebruikt om thee van te maken, maar ze kunnen ook in salades worden verwerkt. De smaak van het blad is zoetig en doet het meeste denken aan zoethout.

Deze klimplant doet het ook uitstekend in ons klimaat. De planten overleven winters tot -15. Buiten verliest hij zijn bladeren in de winter om in het voorjaar weer op te komen. Het blad is handvormig samengesteld in een frisgroene kleur. Gynostemma pentaphyllum bloeit vanaf juli tot en met augustus; de witte bloemen zijn tweehuizig. Die veranderen in paars-zwarte bessen aan langwerpige trosjes.

De teelt

Het onsterfelijkheidskruid kan binnen en buiten worden geteeld.
Voor binnen: er kan het hele jaar worden gezaaid, maar het voorjaar heeft de voorkeur.
Voor buiten: kan ook het beste in het voorjaar, zaaien vanaf half maart tot juni.
Het zaad heeft een lange en ongelijke kieming. Door het zaad voor het zaaien 24 uur te laten weken in water op kamertemperatuur vergroot en versnelt u de kieming. Maak een zaaibakje met fijne aarde erin en verdeel de zaadjes. Dek vervolgens het zaad met 0,5 cm fijne aarde af en druk het licht aan. Maak de aarde nu goed vochtig met een plantenspuit en dek de zaaibak met folie af. Zet de bak op kamertemperatuur (20 °C) in de zon. Na ongeveer 30 dagen komen de jonge plantjes op. Zodra de zaailingen 2 tot 3 cm groot zijn, kunnen ze verspeend worden in grotere potjes. Zorg er bij het verspenen voor, dat u de wortel zo min mogelijk beschadigt.

Naar buiten

Vanaf mei kunnen de planten buiten worden geplant. Hij groeit het beste op een warme plek in de halfschaduw en in humusrijke grond. Plant de jonge plantjes 30 cm uit elkaar. Zorg dat deze klimplant omhoog kan klimmen langs gaas of stokken. Ook kunnen ze in een hanging basket worden geteeld; de plant gaat dan hangen. Het onsterfelijkheidskruid heeft weinig verzorging nodig. Geef ze in droge periodes voldoende water. Zeker het eerste jaar als de wortels nog niet zo diep in de grond geworteld zijn.
Als de planten een hoogte hebben van 40 cm, kunnen de eerste bladeren voorzichtig worden geoogst.

Thee

Kruiden kunnen worden gebruikt om thee te zetten. Kruidenthee kan helpen tegen kwaaltjes en bevat vaak stoffen, waardoor je je gezonder en fitter kunt gaan voelen. Maar kruidenthee is vooral erg lekker. Het is puur natuur, die de smaak aan kruidenthee geeft. Het maken van kruidenthee is heel eenvoudig.
Doe een aantal verse kruidentakjes in een theeglas. Giet er kokend water op. Laat 5 minuten trekken. Hoe meer kruidentakjes (afhankelijk van uw smaak), des te sterker de smaak. Drie takjes per theeglas is vaak wel een goede basis. Gebruik voor het zetten van een hele pot thee meer kruidentakjes.
Heerlijke kruiden voor het maken van thee zijn: citroenmelisse, pepermunt, kamille, brandnetel en het hierboven beschreven onsterfelijkheidskruid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in