Ginseng, Panax quinquefolius

0
514

De heilzame werking van ginseng is al eeuwen bekend.

Bij Panax quinquefolius is duidelijk het vijftallige blad waar te nemen

De heilzame werking van ginseng is al eeuwen bekend. In China en Korea wordt de plant vanwege de wortels geteeld. De aromatische, zoete smaak van de sappen uit de wortel wordt daar aangewend als geneesmiddel. De Koreaanse ginseng (Panax pseudoginseng) groeit in het noordoosten van China en Korea. Verwant daaraan is Panax quinquefolius, die in hetzelfde gebied groeit. Beide soorten zijn als kuipplant te houden.

Het geslacht Panax is ingedeeld bij de klimopachtigen (Araliaceae). Panax is een overblijvende, vaste plant. Van nature groeit de plant in bossen onder geboomte. Daarom moet deze plant tegen fel zonlicht beschermd worden. Plaats de plant het liefst op een plaats in de halfschaduw. Een voedselrijke, humeuze grond is een goede voedingsbodem.
Panax quinquefolius groeit met donkergroene bladen op lange stengels. De bladen zijn vijftallig en diep getand. Koreaanse ginseng heeft dezelfde bladvorm en ook vijftallig. Ginseng bloeit met kleine, groenwitte bloemen in de nazomer.

Panax quinquefolius kan hoog groeien

Hierna verschijnen in het najaar rode bessen.

Panax kan in het voorjaar onder glas worden gezaaid. Kiemen verloopt niet snel: een jaar is wel nodig, voordat de kiem boven de grond komt. Ginseng wordt vooral geteeld om de wortel. Hoe ouder de wortel, des te meer waarde hij heeft. Ginsengwortels worden verder ingedeeld op kleur en mensachtige vorm. Hoe ouder de wortel, des te meer die op de vorm van een mens schijnt te lijken. De wortels kunnen pas na vijf tot zeven jaar worden geoogst. Kauwen op een stukje wortel schijnt de menselijke vitaliteit te verhogen. Ginseng als drankje is bij ons te koop in elke drogisterij of apotheek. Wie zelf eens een Koreaanse ginsengplant in kuip wil verzorgen, kan die kopen bij Xotus, Kleveringweg 57 in Delft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in