Strelitzia reginae, paradijsvogelbloem

0
694

De bloem heeft de sierlijkheid van een keurige kuif. Een paradijsvogelbloem is in z’n uiterlijke verschijningsvorm vooral mooi van opbouw.

Strelitzia reginae

Sierlijk opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een fiere hanenkam op een grijsgroene bloemschede. Wie zou nou niet een kuip met een paradijsvogelbloem willen hebben?

Strelitzia reginae is een niet zo moeilijk te houden plant. Zelfs het overwinteren hoeft geen bezwaar te zijn. Een minimale temperatuur van 13 °C in de winter is voldoende. De paradijsvogelbloem behoort tot de familie van de Musaceae, waartoe ook banaan behoort. Strelitzia groeit van nature in Zuid-Afrika. De verwantschap met de banaan komt vooral tot uiting in de grijziggroene, lepelvormige, lange bladen. Het blad en de bladstelen zijn volkomen glad en groeien uit ondergrondse stengels. De paradijsvogelbloem is een polvormende, vaste plant. Er zijn vijf soorten van het geslacht bekend. Strelitzia reginae is daarvan de bekendste. De plant kan tot één meter tachtig hoog worden bij een breedte van circa een meter. Het is een groenblijvende plant met een doosvormige vrucht.

Verzorging

Strelitzia verlangt veel licht. De plant verdraagt geen direct, heet zonlicht. Bij een normale luchtvochtigheid behoudt de plant mooi, groen blad. In de zomer kan de plant buiten staan. Elke dag over de kop gieten is een goed gebruik. Elke week moet de plant vloeibare kamerplantenmest met het gietwater krijgen om in goede conditie te blijven. Bemest vanaf het begin van de lente tot aan het begin van de herfst. Strelitzia mag absoluut geen natte voeten hebben en houden. De potgrond moet goed drainerend zijn. Als grond kan een goede kwaliteit potgrond worden genomen. Voeg hier eenderde deel fijn grind of geëxpandeerde kleikorrels aan toe. Breng onder in de pot een laag grind of kleikorrels aan. Neem een pot van gebakken klei of een houten kuip van ten minste vijfentwintig centimeter in doorsnede. Begiet de plant na het ver- of oppotten matig tot hij tekenen van groei vertoont. Strelitzia bloeit pas in ongeveer het vierde jaar. Hybriden van Strelizia bloeien soms al na twee of drie jaar. De bloeiperiode bedraagt vanaf de lente een aantal maanden. Knip uitgebloeide bloemen weg. Vanaf de herfst en gedurende de winter weinig water geven.

 
Strelitzia reginae groeit opgaand… …en kan het beste in een flinke kuip worden gehouden

Vermeerderen

Strelizia moet om de drie tot vier jaar in het voorjaar worden verpot. Dan ook is er het moment om wortelende uitlopers af te snijden en op te potten. Het delen van een pol is mogelijk, maar de klitten wortels zijn moeilijk uit elkaar te halen. Zaaien van Strelizia kan ook in het voorjaar. Zaden moeten in verwarmde grond van 18 – 24 °C worden gezaaid.

Problemen

Soms kan de plant last hebben van schildluis. Deze op minischilpadjes lijkende luissoort zit vooral aan de onderkant van het blad. Te bestrijden met Vital (Ecostyle) of Lizetan Plantenspray (Bayer).
Rotting aan stengels en blad wordt veroorzaakt door te veel water geven of water dat in de pot blijft staan. Dit komt vooral ’s winters voor. Als Strelitzia weinig of geen bloemen vormt, is de mogelijke oorzaak te vaak verpotten of een te grote pot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in