Sophora microphylla

0
547

Sophora microphylla is in ons klimaat alleen geschikt als kuipplant. Er bestaat een boom – de honingboom (Sophora japonica) – die bij ons wel als boom wordt gebruikt.

S. microphylla heeft opvallende,
diepgele bloemen

Sophora microphylla is een groenblijvende boom uit Nieuw-Zeeland. Zijn opvallend varenachtige blad en de schitterende bloemen en vruchten maken dat deze struik een begerenswaardig artikel is voor liefhebbers. De struik verdraagt lichte vorst.

Het geslacht Sophora behoort tot de Leguminosae (vlinderbloemachtigen). Er zijn zo’n vijftig soorten, waaronder groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken en zelfs vaste planten. Ze zijn voornamelijk te vinden in de warme gebieden van de wereld. Alle soorten hebben trossen vlinderbloemige bloemen en geveerde bladen. Vruchten bevinden zich in peulen, die een harde schaal hebben en volkomen waterdicht zijn door de waslaag. Zaden gaan daardoor pas heel laat open.

De takken van Sophora microphylla door elkaar. Ze zijn heel buigzaam. De kroon wordt breed en rondachtig van vorm. De struik kan tot zes meter hoog worden. Aan de takken groeien scheuten met tegenover

S. microphylla kan tot zes meter
hoog worden

elkaar staande, rondachtige bladen. De stand van de bladen heeft veel weg van de steenbreekvaren (Pteridium). Sophora microphylla bloeit vanaf het begin van de winter tot aan het begin van de zomer met opvallend felgekleurde, diep- of oranjegele bloemen. De bloemen verschijnen nadat veel blad is afgevallen. De bloemen zijn tot drieëneenhalve centimeter groot. Hierna verschijnen vijftien centimeter lange peulen.

Er is een aantal variëteiten in cultuur: Sophora microphylla var. longicarinata heeft nog kleinere bladen dan de soort en heeft citroenkleurige, diepgele bloemen; Sophora microphylla ‘Golden Shower’ heeft goudgele bloemen aan sterk afhangende takken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in