Sophora prostrata, een warrig groeiende struik

0
929
Sophora prostrata

Aan de bladen zie je ogenblikkelijk, dat het om een lid uit de familie van de Leguminosae gaat. De geveerde bladen staan in slagorde langs de stengel. Het struikje is vrij nieuw (2002) in het sortiment van half groenblijvende struiken. Door zijn rijke bloei, met min of meer klokvormige gele bloemen, is het een aanwinst.

Sophora prostrata ‘Little Baby’ is semi-groenblijvend

Van het geslacht Sophora zijn meer dan vijftig soorten bekend. Daarvan is Sophora japonica, de honingboom of pagodeboom, wel het bekendste in streken met een gematigd klimaat. De meeste andere soorten groeien in de gebieden van de zuidelijke oceanen, Hawaï, Nieuw-Zeeland en Mauritius. Sophora prostrata komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland. Daar groeit de struik in droge gebieden aan de voet van de bergen. In ons land wordt de struik niet hoger dan zo’n anderhalve meter.

Het opvallendste aan deze Sophora is de wijze, waarop de stengels zijn gegroeid. Ze schieten van links naar rechts in tamelijk hoekige vormen. De struik doet daarom ook wat denken aan Stephanandra incisa. De stengels groeien dicht door elkaar heen en vormen een bossige, warrige struik. De tweede naam – prostrata – duidt al op de verschijningsvorm van de struik. De stengels zijn overwegend neerhangend. In juni – augustus verschijnen heldergele, klokvormige bloemen in overvloed en dat maakt de struik, naast de warrige groeiwijze, interessant. Sophora prostrata ‘Little Baby’ wordt geplant in voedzame potgrond en verdient een plaats in de volle zon. De struik kan ook goed worden gehouden op een luwe plaats op het balkon. De plant is niet winterhard en zal op een vorstvrije plaats moeten overwinteren.

Sophora prostrata kan beter niet worden gesnoeid. Snoeien kan ertoe leiden, dat de struik een aantal jaren niet zal bloeien. Als de struik te hoog wordt naar uw zin, dan is het raadzaam de verjonging over een paar jaar uit te spreiden.
Snoeiperiode: uitsluitend midden zomer. De struik leent zich ook goed om tegen een muur in waaiervorm te worden geleid, maar wees ook dan zeer voorzichtig met snoeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in