Iochroma, een nachtschade uit de subtropen

0
1381
Iochroma cyaneum

Wat zijn er toch prachtige nachtschade-soorten elders op de wereld. Iochroma uit Midden- en Zuid-Amerika is daar zo één van. Een groenblijvende ook nog eens als je hem tenminste lekker warm houd en voldoende luchtvochtigheid erop na kunt houden. Een schitterende plant voor lichte serres, kasjes of zo maar op een tegen wind beschut balkon of tegen een warme muur. Warmte het hele jaar door is nodig om deze opvallend bloeiende plant goed te houden.

De nachtschadeachtigen (Solanaceae) behoren tot de grote groep Solaniflorae. Tal van winde-, vlambloem- en waterklaverachtigen en ruwbladigen

Iochroma cyaneum bloeit met cyaanblauwe buisvormige bloemen

behoren tot deze groep. Daaronder zijn bekende en minder bekende planten: Petunia, Atropa, Brunfelsia, Ipomoea, Phlox, Polemonium en Myosotis. (Over andere nachtschadeachtigen is hier het een en ander te lezen.)
Van Iochroma zijn drie soorten van belang: Iochroma cyaneum, Iochroma fuchsioides en Iochroma grandiflorum. Alle drie soorten hebben broze, breekbare stengels. Daarom is een beschutte plaats tegen de wind nodig. De struik groeit opgaand en heeft overhangende stengels. Vanaf het begin van de zomer tot aan het begin van de winter bloeit Iochroma met lange buisvormige bloemen in tuilen in de kleuren wit, paars, rood of blauw.

Iochroma cyaneum bloeit met cyaanblauwe bloemen. Het blad is grijsgroen en licht viltig behaard. Het is een snelgroeiende struik, die gemakkelijk een hoogte van 3 meter kan halen. Naast groei in de hoogte groeit de struik ook tot circa 1½ meter breed.
Iochroma fuchsioides bloeit met scharlakenrode bloemen. De gelijkenis met voorgaande plant is verder erg groot.
Iochroma grandiflorum kan wel 3 tot 6 meter hoog en 3 meter breed worden en heeft meer de gedaante van een boom.

Iochroma cyaneum heeft een lichte grijstint
over het groene blad

Bloemen zijn helderpaars. Na de bloei verschijnen donkerpaarse of groene besvruchten. Het blad is spits-ovaal en tot 20 centimeter lang.

Iochroma moet aan het begin van de lente worden gesnoeid. De stengels die hebben gebloeid, moeten ver worden teruggeknipt. Eventueel andere lange stengels terugknippen: de plant zal bossiger en voller worden. Geef in de zomer rijkelijk water en éénmaal per veertien dagen vloeibare kamerplantenmest. In het voorjaar verpotten. Gebruik potgrond, waaraan een kleine hoeveelheid verteerde stalmest is toegevoegd. Na de bloei de plant minder water geven en binnen vorstvrij laten overwinteren (minimumtemperatuur 10° C.).
Wie Iochroma wil stekken, doet dit in de zomer. Maak topstek(ken) en plant die in gewone potgrond vermengd met scherp zand. Stekken wortelen tamelijk snel.

Nachtschadeachtigen:

Cestrum
Streptosolen
Brugmansia
Lampionplant
Nachtschade
Iochroma
Solanum ‘Rantonettii’
Solanum jaminoides ‘Album’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in