Uit Zuid-Amerika: Streptosolen

0
723

Voor Streptosolen is er (nog) geen Nederlandse naam, hoewel de plant al een jaar of twintig in cultuur is. Aan het blad kun je zien, dat het geslacht er één is uit de familie van de nachtschade-
achtigen (Solanaceae). Voor in de serre, op het balkon of als kuipplant op het terras is deze plant een echte aanwinst voor iemand die iets bijzonders wil.
Streptosolen jamesonii is een groenblijvende struik. In de herfst moet de struik binnen worden gehaald om te overwinteren. De overwinteringstemperatuur (10 °C.) is nog net van dien aard, dat hij in een koele kamer kan worden gehouden. In de zomer kan de temperatuur eigenlijk niet hoog genoeg zijn, maar volle zon verdraagt de struik niet.

Streptosolen bloeit in trossen aan de stengeltoppen. De bloemen zijn buisvormig of trompetvormig; ze hebben wel wat weg van een cantharel of de

Streptosolen bloeit vrijwel de hele zomer onafgebroken

trompetklimmer. Bloemen zijn eerst geel met roze, naarmate de bloei vordert verkleuren ze naar feloranje om uiteindelijk diep oranjerood te worden. Omdat bloemen aan de stengeltoppen komen, laat het zich raden dat de plant na de bloei ingesnoeid moet worden om nieuwe scheuten te vormen. Uitgelopen scheuten worden tot halverwege het voorjaar telkens getopt om een bossiger plant en veel nieuwe toppen te krijgen.

Veel gieten

Vooral aan het begin van de zomer bloeit Streptosolen intensief. De struik kan bij een normale luchtvochtigheid worden gehouden. Als het mogelijk is om in het voorjaar een hogere luchtvochtigheid te forceren (in een serre of kas), dan verloopt de bloei beter. Voor één ding moet worden gewaakt: de potgrond, waarin de struik staat, mag nooit uitdrogen. Gebruik ten minste een kuip of bloempot van vijftig centimeter in doorsnede. Vanaf het einde van de lente tot begin van de herfst moet dagelijks ‘over de kop’ worden begoten. In de winter moet de grond matig vochtig worden gehouden en kan de dagelijkse douche achterwege blijven. Enige steun met hulp van bamboestokken is tijdens de groei nodig. De struik wordt tot één meter tachtig hoog en heeft de neiging warrig te groeien. De stengels zijn licht overhangend. Het blad van Streptosolen is licht behaard.

Stekken

Streptosolen kan worden gestekt. Maak in de lente stekken met een hieltje. In de zomer kunnen de topeinden van de jonge scheuten worden gebruikt. Gebruik groeistof en plant de stekken in potgrond vermengd met zand. De stekken onder plastic houden, belucht regelmatig om smeulen (verschimmelen) van de stek(ken) te voorkomen. De grond moet voor een goed bewortelingsresultaat een temperatuur van 18° C. hebben.

Nachtschadeachtigen

CestrumStreptosolenIochromaBrugmansiaIochroma
NachtschadeSolanum ‘Rantonettii’Solanum jaminoides ‘Album’Lampionplant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in