Houd de Brugmansia!

0
925

De Brugmansia of engelentrompet is terug van weggeweest! In de 17de eeuw behoorde de plant bijna tot de standaarduitrusting van elke buitenplaats.

Het is een typische kuipplant, die zich in de zomer goed thuis voelt in het wisselvallige Nederlandse klimaat. Het is door de grote zachtgroene licht behaarde bladeren en de enorme trompetvormige bloemen een opvallende plant op ieder terras of balkon. Een zonnige standplaats en regelmatig water geven zorgen voor een vitale plant. De plant moet in de winter op een koele plaats in huis worden gezet.

De engelentrompet, Brugmansia, heeft zelfs in de vroege morgen al een onmiskenbare, zoetige geur. De plant geurt het sterkst in de namiddag en de vroege avond. Vooral op zwoele en windstille avonden is de aangename, zoete geur buitengewoon; de lucht is dan wat je noemt bezwangerd.

Dievenplant

Er bestaat over Brugmansia een niet te controleren ‘sprookje’ dat in Maleisi�

 

de bloem door dieven gebruikt zou worden om iemand mee te bedwelmen. De plant wordt daarom ook wel dievenplant genoemd.
In ieder geval zegt het wel iets over de sterke geur van de bloem. De bloemen variëren in grootte van 10 tot 25 cm. Brugmansia behoort tot de familie van de nachtschade-achtige (Solanaceae). De vroegere naam was Datura.Tot deze familie behoren onder meer ook de tomaat en de aardappel. Van Brugmansia is een aantal soorten bekend zoals:
Brugmansia arborea, Brugmansia aurea, Brugmansia candida, Brugmansia insignis ‘Grand Marnier’, Brugmansia candida plena, Brugmansia rosei, Brugmansia sanquinea en Brugmansia suaveolens. Een aantal Brugmansia’s is nu volop in de handel verkrijgbaar. De bekendste soorten zijn:

     
B. suaveolens,
wit bloeiend
B. candida,
geel bloeiend
B. sanguinea,
oranje bloem
B. insignis,
roze bloeiend

De plant bloeit onafgebroken gedurende de gehele zomer. Een goede potgrond in een ruime behuizing, veel water geven (elke dag!) met eens per week een dopje vloeibare plantenvoeding toegevoegd zorgen voor de onafgebroken bloei. In de herfst moet de plant op een koele plaats in huis worden gezet om te overwinteren. Dit is ook het moment waarop de plant in vorm kan worden bijgesnoeid. Water geven moet dan teruggebracht worden tot hooguit eenmaal per week. In maart de grond in pot of kuip vervangen door nieuwe grond en weer beginnen met regelmatig water geven.
Met deze eenvoudige behandeling kunt u vele lustrums plezier hebben van Brugmansia. Wellicht dat het u lukt ‘het plantje’ te laten uitgroeien tot een flinke struik van zo’n 2,50 meter hoogte!

Nachtschadeachtigen

CestrumStreptosolenIochromaBrugmansiaNachtschadeSolanum ‘Rantonettii’Solanum jaminoides ‘Album’Lampionplant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in