In het voorjaar bloeiende struiken

0
1453
magnolia

Krijgt u ook dat voorjaarsgevoel als de zon weer na een winter voelbaar uw bleke huid beschijnt? Krijgt u de kriebels om bij wijze van spreken de blaadjes wel aan uw bomen kijken? Als uw tuin er (nog) doods en zonder fleurigheid bijligt, is daar wel iets aan te veranderen. Plant eens een vroeg in het voorjaar bloeiende heester. Dat hoeft niet per se met een felgeel bloeiende Forsythia, die alle aandacht in al (te) veel tuinen opeist. Ook de lang in winter en voorjaar rose bloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ is zo langzamerhand een overbekende struik.
Er zijn veel meer mogelijkheden om een bloeiend accent in de late winter of het vroege voorjaar in de tuin te hebben. Daarom hier een paar van die vroegbloeiende heesters, die de moeite waard zijn.

Het mooie voorjaarslandschap

Laat uw tuin nog even liggen en trek eerst eens het voorjaarslandschap in!

Daar is het misschien wel het mooiste. De verscheidenheid aan bomen en struiken toont haar pracht in een veelheid aan tinten groen, bruin en geelbruin bij het uitlopen van blad. Frisgroen en kraakhelder van kleur. De frêle zonnestratitlejes twinkelen gevoelig door het ijle lover en accentueren de donkere stammen en takken van bomen. Het geraamte van bomen en struiken tekent zich extra scherp af tegen het lichte groen en het heldere zonneschijnsel. Loop en fiets door het landschap en snuif de frisse buitenlucht op in uw longen. Een enkele wolk in de lucht geeft alleen maar diepte aan het weidse panorama en de vergezichten. Stoor u niet aan drukdoende boeren, die akkers en weiden van verse mest voorzien. Neem de onwijze stank voor lief. Consumeer naar hartelust de vele indrukken die u in stilte kunt opdoen. Kijk, gebruik uw ogen en oren en zwelg in al dat schoons; bevrijd uzelf even van dat benauwde gevoel dat het ‘stadse’ tuintje al een te lange tijd gaf.

Weer terug… katjes in de tuin? Of…

Misschien hebt u in het landschap goed opgelet. Daar staan wat ‘gewone’

soorten heesters en bomen, die je nou niet meteen op het idee brengen om ze eens wat dichter bij huis te planten. Toch hebben ook gewone heesters hun bekoring. ’t Is maar hoe je ernaar kijkt en wat je dan ziet. Het gewone wilgenkatje is zo’n heester die in het voorjaar met z’n blinkend zilverkleurige katjes de show steelt. Nu moet u niet meteen roepen dat dit ook het enige is, waarin deze heester uitblinkt. Het ‘rijp’ worden van zo’n katje is schitterend om te zien. Dat gezien worden kan in uw tuin, maar ook op vaas. De gele meeldraden, die bij het rijp worden te voorschijn komen tussen al dat wollige pluis, zijn toch mooi om te zien?

De wol beschermt de meeldraden tegen de nog kille nachtlucht in het voorjaar.

Er is leven na een sombere winter: elskatje

Wiegend op de vlagen van de wind slingeren de katjes van de els heen en weer. De gele sliertige hangertjes verstuiven het stuifmeel naar soortgenoten die hun verleden doorgeven aan een nieuwe generatie. De bruinzwarte proppen lijken wel star en onverzettelijk te hangen om toe te zien of alles wel goed gaat.

Eenmaal uitgestoven vallen de slierten voldaan af, moe gewiegd door de wind.

Er is leven na een sombere winter: berkkatje

Het katje van de berk lijkt veel op dat van een elzenstruik. Het doel is hetzelfde: bevruchten van de soortgenoot en zorgen voor nakomelingschap.
Waarom bloeien katjesdragers zo vroeg? Hebt u zich dat wel eens afgevraagd? De reden is dat soorten (berk, wilg, els) op het hele noordelijk halfrond groeien en tot ver in de poolstreek voorkomen. Daar is de winter lang en de zomer kort. Er is dus maar een korte, warmere tijd om te zorgen voor nakomelingschap. Vandaar dat de bloei vroeg vtitle. Het korte voorjaar en de zomer worden rap benut om te bloeien en te groeien.

Er is haast. Het is echt een ‘struggle for life’ voor deze planten.

Er is leven na een sombere winter: hamameliskatje

Een bloeier die kou en sneeuw trotseert is Hamamelis. De frêle bloemen ontspruiten op een donker-roodbruine bloembodem. Takken zijn overdekt met deze pluizige bloemdotjes. Vooral wanneer de zon in het voorjaar laag aan de hemel staat, is de bloemrijkheid opvallend en goed te zien. De struik bloeit voor het blad eraan komt. Hamamelis is bijzonder goed winterhard. Als solitair komt de struik het beste tot zijn recht. De bladeren komen vroeg in de voorzomer te voorschijn en lijken wel op de bladeren van de hazelnoot. De bloemen van alle soorten en variëteiten zijn tinten van geel. Er zijn lichtgele en donkergele tot bijna bruine soorten.

Er is leven na een sombere winter: Magnolia, statige voorjaarsbloeiers

Magnolia’s waren in de Franse tuinen en op de Nederlandse buitenplaatsen een teken van rijkdom. Nu is het allemaal wat gewoner. Iedereen kan dat rijke gevoel realiseren. ‘Da’s een tulpenboom, roepen mensen als een Magnolia in bloei staat.

Nee hoor, dat is toch echt niet de goeie naam. ‘Valse beverboom’ is de goede. Van Magnolia zijn heel veel soorten en variëteiten in cultuur. Allemaal wondermooi. Je moet wel de tijd nemen om een volgroeid exemplaar te krijgen.

Jaren duurt het eer de struik zijn karakteristieke vorm heeft bereikt. Maar geduld wordt ook hier goed beloond. De bloemen lijken wel wat op tulpen. Tulpen op stam, dus?

Magnolia is er in vele kleuren en grootte van de bloem.

Zo zijn ze er met zuiver witte bloemen, rose met wit, rose en bordeaux-rode bloemen. Niet alleen de uitgekomen bloem is van een tere schoonheid, maar ook de behaarde knop in bruine of grijsgroene kleur is de moeite waard om te zien.
Opeens barst de knop open en puilt al haar schoonheid naar buiten om de zonnestralen te vangen en te weerkaatsen. Magnolia’s bloeien voordat er blad aan de struik is. Tegen de avond sluiten de bloemknoppen zich en is de bloem weer veilig opgeborgen tegen de vrieskou en de kilte van de nacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in