Lavatera

0
894

Lavatera is in de Nederlandse tuin een tijd uit de gratie geweest.

De plant bevroor al bij de geringste lichte vorst. De eerste planten werden uit het wild gehaald in landen rond de Middellandse Zee.

Daar groeit deze Malva in het wild langs bermen van wegen en op terreinen waar puin is gestort. Gelukkig zijn er nu winterharde soorten, die in noordelijke streken goed willen groeien.

Lavatera of Malva is een Malvaceae of in gewoon Nederlands een lid van de kaasjeskruidfamilie. Malva is geen uitgesproken vaste plant die in het najaar geheel afsterft om vervolgens in het voorjaar opnieuw vanuit de grond uit te lopen. Desondanks is het een kruidachtige of houtige plant. Bovengrondse delen blijven in de winter aan de plant. In het voorjaar komt nieuw blad aan de houtige stengels.

Goed te combineren met kattenstaart

De plant bloeit heel lang en uitbundig mits hij op een humusrijke en warme plaats in de tuin staat. De bloemen zijn intens lila tot roze. Over de bloemblaadjes liggen dikwijls vanuit het hart van de bloem intenser gekleurde donkerroze of paarse strepen. Zowel blad als stengels zijn licht behaard. De haren hebben in warme gebieden de functie van de temperatuurregeling. Het blad van Malva is handnervig van opbouw en staat verspreid op steeltjes met steunblaadjes langs de stengel.

Lavatera olbia ‘Rosea’ wordt uiteindelijk ongeveer 2 meter hoog. Het hoogtepunt van de bloei valt in de maanden juli – september. Naast het feit dat het een zeer rijk en lang bloeiende plant voor in de tuin is, doen stengels met bloemen ervan het goed op de vaas. Het tere rose is mooi te combineren met paarse of diepblauwe kleuren van andere bloemen.
In de tuin wordt deze Malva als solitair geplant of kan ook in de border opgenomen worden als achtergrond voor lager blijvende planten. Een fraaie contrasterende kleurcombinatie is te maken met bijvoorbeeld blauw bloeiende riddersporen (Delphinium), roze vlambloemen (Phlox) of het paarsroze van kattenstaart (Lythrum).

Ondanks de betere winterhardheid van Lavatera is het toch raadzaam de plant
in de winter met dennentakken tegen wind te beschutten wanneer het vriest.
Dek ook de voet af met een flinke hoeveelheid blad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in