Uit de bergen van Europa: Campanula

0
494

Een hooggebergte kun je niet thuis hebben, planten uit de berggebieden wel. De klokjesbloem is zo’n plant, die in een grote verscheidenheid aan soorten bergstreken begroeien.

Campanula portenschlagiana bloeit met een overvloed aan bloemen

Grote pollen of een enkel plantje met de karakteristieke klokvormige bloempjes zijn te vinden in de Pyreneëen, de Kaukasus, de Jura, de Alpen, de Karpaten en nog veel meer bergachtige gebieden. Enkele soorten daarvan worden als vaste plant geteeld. Een klokjesbloem is vooral geschikt voor de rotstuin, hanging baskets of om er een flink tuinoppervlak mee te bedekken.

Niet alle soorten klokjesbloem worden hier behandeld. Een willekeurig aantal soorten passeren hier de revue. Campanula portenschlagiana is een rijk bloeiend klokje.

Campanula portenschlagiana is een goede bodembedekkende plant

De natuurlijke oorsprong van deze soort ligt in het Dalmatische gebergte in Kroatië. Het is een groenblijvende vaste plant, die aan het eind van het voorjaar tot halverwege de zomer een overdadige hoeveelheid bloemen voortbrengt.

Het is een gemakkelijk te houden plant, die in humeuze grond in zon of halfschaduw goed gedijt. Dit klokje wordt niet hoger dan vijftien centimeter en is een prima bodembedekkende plant. In een hanging basket kan hij ook goed worden gebruikt. De bladeren hebben veel weg van een viooltje. Ze zijn mooi gekarteld en vormen met elkaar een vrijwel gesloten oppervlak.

Campanula lactiflora ‘Pritchard’s Variety’ is één van de mooiste klokjesbloemen

Campanula lactiflora ‘Pritchard’s Variety’ is een gekweekte variëteit van de in de Kaukasus en in Oost-Turkije groeiende plant. Deze graag gebruikte plant wordt tot anderhalve meter hoog en vormt grote pollen. In de zomer groeien er stengels omhoog met smal ovaal blad. Aan het uiteinde verschijnen de pluimen vol met lilablauwe bloemen.

Campanula scheuchzeri komt van nature o.a in de Alpen voor

Als de bloemstengels na de bloei worden afgeknipt, komen er in de nazomer opnieuw korte scheuten, die tot aan de eerste nachtvorst kunnen bloeien. Van Campanula lactiflora bestaat een prachtig wit bloeiende variëteit: ‘Loddon Anna’.

Scheuchters klokje (Campanula scheuchzeri) is geen tuinplant. Oplettende wandelaars, die berggebieden in Europa bewandelen, kunnen in juli tot september dit klokje op hellingen met los gesteente, op verlaten weiden en langs bermen vinden. Dit klokje groeit en bloeit in een zure en matig kalkrijke bodem. De grote klokvormige bloemen staan op kale stelen van vijf tot veertig centimeter hoog. De bloem staat altijd iets geknikt ten opzichte van de steel. Het niet zeldzame klokje is te vinden op een hoogte tussen driehonderd tot vijfendertighonderd meter.
De klokjesbloem mag eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in