De tijdelijke schoonheid van Papaver

0
447

Onwillekeurig denk je bij Papaver aan opium. Dit pijnstillende en diarree stoppende middel heeft intussen meer een bekendheid als drug gekregen. De in Nederland inheemse papavers en soorten trekken in bloei in de tuin alle aandacht door hun intense kleuren.

Papaver rhoeas, de echte klaproos

Papavers verliezen snel hun bloemblaadjes op vaas en kunnen beter maar niet worden geplukt.

Klaprozen zijn ook papavers. De inheemse soorten komen voor langs wegbermen en randen van akkers. Spontaan kunnen klaprozen explosief tot groei en bloei komen op plaatsen waar de grond is geroerd. Ze komen alleen daar voor waar de grond zandig of licht kleiig van samenstelling is. Onze papaver is éénjarig. Maar zelden staan er een volgend jaar weer veel papavers op dezelfde plek. Het zaad van de éénjarige papaver kan jarenlang in rustende toestand in de grond blijven totdat de omstandigheden weer gunstig zijn om te groeien en bloeien.

Bloemen en zaaddozen van
Papaver somniferum

De zaden bevatten een olie die een langdurig conserverende werking heeft.
Klaprozen brengen duizenden zaden voort.Dat er eentje meer of minder toch verrot, vormt geen enkele bedreiging voor het voortbestaan van de soort. Klaprozen bloeien in mei tot en met augustus. De hoofdbloei valt in juni en juli. De Griekse godin Ceres werd in de oudheid afgebeeld met een hoofdtooi van in elkaar gevlochten klaprozen. Ceres is de godin van de landbouw. Inheemse klaprozen zijn: de gewone klaproos Papaver rhoeas , de kleine klaproos Papaver dubium en de ruige klaproos Papaver argemone.

Kleurige ‘mutsen’ en mooie zaaddozen

Papavers zijn er in veel soorten en maten.

Oosterse klaproos Papaver orientale

De belangrijkste voorwaarde om een rijke bloei van papaver te krijgen is volle zon. Ze zijn goed te combineren met rose en witte tinten van andere bloemen. Monarda en Phlox zijn vaste planten die in bloei goed aansluiten bij de papaver. Geef de papaver een ruim bemeten en tegen de wind beschutte standplaats. Sommige soorten hebben grote topzware bloemen, die bij regen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Papaverbloemen hebben de vorm van een slaapmuts. De bloemblaadjes staan kransvormig rond het opvallend grote vruchtbeginsel. Dit vruchtbeginsel is aan de bovenzijde afgeplat van vorm. Over het ‘dak’ van het vruchtbeginsel liggen de stampers in kruisvorm. Na vruchtzetting zwelt het vruchtbeginsel op en vormt zich de zaaddoos met daarin ontelbare kleine zaden. Deze zaaddozen zijn sierlijk van vorm en blijven lang aan de plant zitten. De zaaddozen zijn bijzonder fraai wanneer ze met stengels worden gedroogd.

Papaver orientale ‘Turkenlouis’

In droogboeketten (en kerstversiering) misstaan de papaverzaaddozen zeker niet.

Papaver orientale komt in het wild voor langs kusten van de Middellandse zee tot in Perzië. De bladeren zijn diep ingesneden en getand. Zowel bladeren en stengels zijn ruw behaard en voelen stekelig aan. Hoewel deze papaver zich uitzaait, wordt hij door wortelstek vermenigvuldigd. Onder de papavers is deze soort nog de beste die als snijbloem kan worden gebruikt. De oriëntaalse papaver wordt tot één meter hoog. De meest bruut uitziende papaver van deze soort is ‘Marcus Perry’. Bloemen halen wel een doorsnede van 20 cm. Desondanks blijven de bloemstengels mooi overeind staan. De bloemkleur is oranje-scharlaken met zwarte vlekken daarop. De zaaddozen zijn bolvormig en lange tijd ruw behaard. Een fraaie aanwinst als u voldoende ruimte hebt om deze geweldenaar tot z’n recht te laten komen.

Andere variëteiten zijn de oranjerode ‘Mary Queen’ met een prachtig staalblauw hart en ‘Feuerriese’, die felrood bloeit.

Zaaddozen van papaver

De zaaddoos van de papaver bevat uiteraard het zaad van de soort. Niet alleen kan dit van vrijwel elke soort worden gezaaid, maar het kan ook in gedroogde toestand worden gebruikt in de bakkerij. Maanzaad wordt gestrooid over luxe brood of broodjes en kan worden verwerkt in gebak met toevoeging van onder andere honing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here