Hoe maak je van een bestaande plant een nieuwe plant?

0
245

Als plantenliefhebber is het altijd spannend om nieuwe planten aan te schaffen, maar het kan behoorlijk duur zijn om nieuwe planten te kopen. Gelukkig kun je van bestaande planten nieuwe planten maken. In dit artikel laten we je zien hoe.

Tip 1: Ga stekken

Een van de gemakkelijkste manieren om nieuwe planten te maken is door stekken te nemen. Stekken zijn stukjes van de moederplant die worden afgesneden en in water of vochtige grond worden gestoken om te wortelen. De manier van stekken verschilt van plant tot plant, maar er zijn twee gangbare soorten: bladstekken en stengelstekken.

Hoe ontstaan bladstekken?

Bladstekken worden genomen van planten met grote bladeren, zoals klimop. Je neemt gewoon de bladeren en een deel van de stengel en legt ze in vochtige grond of water. Na een paar weken zullen de bladeren wortel schieten en nieuwe groei vertonen.

Wat zijn stengelstekken?

Stengelstekken worden genomen van planten die stengels hebben, zoals Monstera. Knip gewoon een stuk stengel met één of twee bladeren af en plaats het in vochtige grond of water. Na een paar weken zal de stengel wortel schieten en nieuwe groei vertonen.

Vermeerdering door gelaagdheid

Vermeerdering door gelaagdheid is een andere manier om nieuwe planten te creëren. Bij gelaagdheid wordt een tak van de moederplant omgebogen en in de grond geplaatst om een nieuwe plant te creëren. De methode verschilt enigszins van plant tot plant, maar gaat over het algemeen als volgt:

  1. Zoek een gezonde, sterke tak van de ouderplant.
    Zoek een gezonde, sterke tak van de ouderplant en beschadig de tak licht, bijvoorbeeld door een stuk schors af te snijden.
  2. Buig de tak en zet hem vast aan de grond met een draad of houten stok.
  3. Bedek het gebied waar de tak de grond raakt met vochtige grond.
  4. Houd het gebied vochtig en wacht tot de tak wortel schiet.
  5. Scheid de tak van de ouderplant en plant de nieuwe plant in een aparte pot.

Voortplanting door splitsing

Sommige planten, zoals graslelies, kunnen worden vermeerderd door splitsen. Bij deze methode wordt de moederplant in secties verdeeld, die elk hun eigen wortelstelsel ontwikkelen. De procedure is als volgt:

  1. Haal de moederplant voorzichtig uit de pot en schud de aarde eraf.
  2. Scheid de wortels voorzichtig met een mes of met je handen. Elk deel moet minstens één groeipunt hebben.
  3. Plant de nieuwe wortels in een aparte pot en voeg nieuwe aarde toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in