Kunstgras voor thuis: wel of geen goed idee?

0
438
kunstgras thuis

Een groot deel van de Nederlanders is de laatste jaren massaal gaan tuinieren. Je leefomgeving mooier en groener maken én een steentje bijdragen aan een betere wereld zijn de twee grootste redenen om lekker in de tuin bezig te gaan.

Maar: wat moet je doen als je geen groene vingers hebt en wel van een verzorgde tuin wil genieten? In dat geval kun je een professional inhuren voor het planten van gras, planten en bloemen of zelf kunstgras plaatsen voor een groene look. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van kunstgras.

Kunstgras: wat is dat eigenlijk precies?

Grote kans dat je wel weet hoe kunstgras eruitziet, maar dat je geen idee hebt waaruit het materiaal precies bestaat. Door de jaren heen zijn er heel wat ontwikkelingen geweest in de kunstgrasbranche. Dat is maar goed ook, want dat betekent dat er tegenwoordig kunstmatig gras te koop is dat bijna niet meer van echt te onderscheiden is. Kunstgras is altijd opgebouwd uit verschillende soorten materialen die uiteindelijk zijn samengevoegd tot een grote groene lap kunstmatig gras.

De basis bestaat bijvoorbeeld uit vezels van polyethyleen en polypropyleen die worden vastgezet in een zwarte onderlaag, ook wel de backing genoemd. Die backing is opgebouwd uit latex voor extra stevigheid. Zo zorgt latex er onder andere voor dat de vezels goed op de plek blijven zitten en niet snel loslaten. Je hebt de keuze uit kunstgras met een enkele en een dubbele backing, waarbij de dubbele altijd de betere keuze is. De basis van latex, polyethyleen en polypropyleen zorgen ervoor dat kunstgras er mooi uitziet, een lange levensduur heeft én goed stevig is.

Voordelen van kunstgras toepassen in je tuin

Je kunt je dus vast wel voorstellen dat er genoeg mensen zijn die kunstgras verkiezen boven echt gras. Wanneer je geen groene vingers hebt of geen tijd (of zin hebt) om een tijdrovende grasmat te onderhouden, komt zo’n kunstmatig gazon toch wel erg goed van past. Dat is zeker niet het enige voordeel van kunstgras in je tuin. Denk ook aan:

  • Wanneer je nog niet weet of kunstgras iets voor je is kun je een gratis kunstgras ‘monster’ in de vorm van stalen aanvragen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende soorten kunstgras en welke het beste past bij jouw tuin.
  • Wat ook erg voordelig is aan kunstgras is dat je gazon altijd mooi is. Nu we de laatste jaren veel te maken hebben met droogte in de zomer is dat extra fijn meegenomen, want een gazon van kunstgras heeft daar geen last van. Je geniet in de zomer én in de winter van een mooie groene grasmat.
  • Je hoeft kunstgras niet te maaien, niet te bemesten en niet te verticuteren. Moet je nagaan hoeveel tijd je dat scheelt!
  • Kunstgras bevat geen pollen en echt gras, waardoor het de ideale oplossing is voor mensen met hooikoorts of allergieën.
  • Kunstgras kan op verschillende soorten ondergrond worden gelegd, dus ook op dakterrassen en balkons.
  • Het is mogelijk om zelf kunstgras aan te leggen. Daar hoef je niet iemand voor in te huren.
  • Je hoeft kunstgras niet te sproeien om het mooi te houden. Dat is beter voor de wereld en beter voor je portemonnee!

Nadelen van kunstgras aanschaffen voor je tuin

Naast de vele voordelen is het goed om te weten dat er ook enkele nadelen te vinden zijn aan kunstgras. Wat veel mensen bijvoorbeeld het grootste nadeel vinden, is dat kunstgras toch geen echt gras is. Daarnaast kunnen de volgende punten worden gezien als minpunten:

  • Kunstgras is duurder dan het aanleggen van echt gras. Graszaden of graszoden zijn namelijk niet heel prijzig; bij kunstgras betaal je gewoon per vierkante meter of per rol.
  • Daarnaast voelt kunstgras logischerwijs anders aan dan echt gras. Het is bijvoorbeeld minder prettig om met blote voeten op kunstgras te lopen. Maar: je moet weten dat hierbij een groot verschil in kwaliteit te ontdekken is. Des te beter de kwaliteit is, des te fijner het gevoel van kunstgras.
  • Met oog op het milieu kun je alsnog beter kiezen voor echt gras. Kunstgras is namelijk een grotere belasting voor de wereld dan een echt gazon.
  • Wat eveneens een nadeel kan zijn, is dat onkruid en mos alsnog door de grasmat van kunstgras heen kan groeien. Je grasmat is dus niet helemaal onderhoudsvrij, hoewel je natuurlijk wel minder werk hebt aan kunstgras dan aan een echt gazon.
  • Wat sommige mensen tot slot als een nadeel ervaren, is dat je bij kunstgras niet meer de geur van vers gemaaid gras kunt ervaren. Dat is jammer, maar wanneer je kijkt hoeveel werk het je scheelt ben je daar waarschijnlijk al gauw van genezen.