Tips voor het snoeien van fruitbomen

0
395
fruitbomen

Van januari tot maart kunnen fruitbomen gesnoeid worden. Denk dan aan appel- en perenbomen, bijvoorbeeld. Snoeien kun je het beste doen bij droog weer en als het niet vriest. Hoe je het beste kunt snoeien en op welk moment? We vertellen het je in dit artikel. 

Onderhoudssnoei bij oudere fruitbomen

Stel, je hebt een wat oudere boom. Dan hoeft deze slecht licht gesnoeid te worden. Bij oudere fruitbomen is het belangrijk om dode takken, kruisende takken, waterloten en opslag aan de stam te verwijderen. De kroon moet mooi open blijven. Knip de zijtakken terug tot ongeveer drie knoppen. Je kunt door het terugknippen jaarlijks te herhalen steeds meer zitzakjes laten terug groeien waar de vruchten aan komen.

Jonge fruitbomen snoeien

Bij een jonge boom is het belangrijk om eerst tot een goede vorm te komen. Kies een aantal goed verdeelde takken die uit het ‘gestel’ gaan vormen en snoei de rest weg. De top van de fruitboom groeit namelijk steeds door, waardoor de boom op den duur vaak te hoog wordt. Wil je een wat lagere en goed vertakte boom, dan is het aan te raden de top  eruit te snoeien. Als je dit direct doet na het planten kan de boom hierdoor meer in de breedte gaan groeien.

Fruitbomen snoeien voor veel vruchten

De meeste appel- en perenrassen vormen korte zijtakken. Dit heten zogenaamde ‘spoortjes’ waaraan de bloemen en daarna de vruchten komen. Van deze spoortjes kun je de groei stimuleren door in het vroege voorjaar de nieuwe groei van hoofdtakken voor 30% terug tot vlak boven de knop te snoeien. Snoei vervolgens de zijtakjes terug tot op 3-6 knoppen. Aan deze korte zijtakjes zullen de vruchten gaan groeien. Bij leifruit worden van begin mei tot in de zomer alle jonge uitlopers op ongeveer 6 cm met de nagels geknipt.

Een fruitboom kopen

Wil je graag een fruitboom in je tuin? Dan kun je denken aan een appel- of een perenboom. Deze vergen weinig onderhoud en vind je bijvoorbeeld bij Kwekerij Bomendael. Met deze fruitbomen kun je heerlijke gerechten maken of zo uit het vuistje genieten. Daarnaast is het een prachtige boom om naar te kijken!