Waarom is tuinieren zo therapeutisch?

0
284

Laten we eerlijk zijn: het kan best lastig zijn om rust en kalmte te vinden in de snelle, door technologie gedreven wereld van vandaag. Maar één activiteit die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds een enorm therapeutisch effect heeft, is tuinieren. Of je nu een grote achtertuin hebt of een klein balkon, tuinieren biedt een unieke kans om in contact te komen met de natuur en een gevoel van welzijn te kweken. Waarom is tuinieren zo therapeutisch? Wij zochten het voor je uit!

Reden 1: Je krijgt verbinding met de natuur

Tuinieren biedt een prachtige kans om opnieuw contact te maken met de natuurlijke wereld. In onze steeds meer verstedelijkte levensstijl zijn we vaak ver verwijderd van de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de natuur. Tuinieren stelt ons in staat om ons onder te dompelen in de schoonheid van planten, bloemen en de aarde zelf. Planten verzorgen en ze zien groeien en veranderen kan heel bevredigend en helend zijn.

Reden 2: Het vermindert stress

Van tuinieren is aangetoond dat het stress vermindert en ontspanning bevordert. Het ritmische en repetitieve karakter van taken zoals planten, wieden en water geven heeft een rustgevend effect. Tijd doorbrengen in de tuin biedt ook een ontsnapping aan schermen en digitale afleidingen. Een rustige omgeving en verbinding met de natuur kan helpen om de geest te kalmeren, angst te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Reden 3: Tuinieren is een vorm van lichaamsbeweging

Tuinieren is een geweldige manier om je lichaam te trainen. Spitten, planten en het dragen van zakken aarde en compost vereist fysieke kracht en draagt bij aan de algehele conditie. Tuinieren is ook een oefening met weinig impact die geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden en niveaus. Lichaamsbeweging en frisse lucht inademen verhoogt het energieniveau, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en verhoogt het algehele welzijn.

Reden 4: Het is een vorm van mindfulness

Tuinieren is een praktijk die mindfulness en aanwezig zijn in het huidige moment aanmoedigt. Als we tuinieren, zoals snoeien of bloemen plukken, zijn we volledig gefocust op de taak die voor ons ligt. De zintuiglijke ervaring van het voelen van de grond, het ruiken van de bloemen en het horen van de geluiden van de natuur helpt ons om in het huidige moment te blijven en volledig betrokken te zijn bij de activiteit. Dit bewustzijn is ook meditatief, waardoor we onze zorgen en afleidingen tijdelijk opzij kunnen zetten en innerlijke rust kunnen vinden.

Reden 5: Je hebt het gevoel dat je echt iets hebt gepresteerd

Planten zien groeien en ontwikkelen onder onze zorg geeft ons een groot gevoel van voldoening. Tuinieren leert ons het belang van geduld en het verzorgen van levende wezens. Het zien van de vruchten van onze arbeid, of het nu bloemen zijn die bloeien in een bloembed of een overvloed aan groenten, geeft ons zelfvertrouwen een boost en is een tastbare herinnering aan ons vermogen om leven te creëren en te voeden. Dit gevoel van voldoening en trots heeft een positieve invloed op onze fysieke en mentale gezondheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in