Wat zijn de voordelen van een laadpaal in de tuin?

0
305
laadpaal tuin

Een eigen laadpunt thuis brengt veel voordelen met zich mee. Helaas denken veel mensen nog dat een laadpaal enkel een ‘lelijk ding’ is wat te veel plek in beslag neemt. Waar deze mensen vroeger wel een punt hadden, is daar tegenwoordig niks meer van waar. Gezien het aanbod in de afgelopen jaren flink is gestegen, proberen producenten zich momenteel op allerlei verschillende manieren te onderscheiden van de concurrentie. Hierdoor zijn onder andere de omvang en de designs van laadpalen flink verbeterd. Tegenwoordig kan je dus genieten van alle voordelen die een laadpaal met zich meebrengt, zonder dat deze afdoet aan het ontwerp van jouw tuin.

Niet lelijk in de tuin

Dat laadpalen lelijke dingen zijn die veel ruimte in beslag nemen, is al lang niet meer waar. Dit komt omdat producenten tegenwoordig ook beter nadenken over het design van de laadpalen, waardoor deze moeiteloos met de look van jouw huis en tuin kunnen worden geïntegreerd. De verschillende laadpalen zijn niet alleen mooier geworden, maar ook compacter. Zo is de EVBox Elvi ongeveer even groot als een A4 papier. Vind je dit nou toch nog iets te groot? Dan kan je de ultra-compacte Wallbox Pulsar Plus overwegen. Deze laadpaal is qua formaat net iets kleiner dan de hoes van een lp-single. Wanneer je deze aan de muur bevestigt, zullen mensen bijna niet doorhebben dat het een wandlader is.

De installatie van uw laadstation

In het geval dat je overweegt een laadstation aan te schaffen, kan je kiezen voor een laadpaal of een wandlader. Als de keuze valt op een wandlader, dan wordt deze, zoals de naam suggereert, aan een muur bevestigd. De plek van deze wandlader kan je zelf kiezen, wat voorkomt dat hij op een onaantrekkelijke plek komt te hangen. Bij het kiezen van de plek moet je wel opletten dat jouw laadkabel lang genoeg is om bij de auto te komen. 

Ook wanneer je voor een laadpaal kiest, geldt weer dat jouw laadkabel wel lang genoeg moet zijn om jouw auto te bereiken. Wel komt er meer werk kijken bij de installatie van een laadpaal. Zo zal in bijna alle gevallen de grond en eventuele bestrating moeten worden opengebroken. Dit is nodig om de paal stevig vast te zetten en om de kabels netjes ondergronds weg te kunnen werken. Wanneer je veel aandacht hebt besteed aan jouw tuin, wil je natuurlijk niet dat deze overhoop wordt gehaald. Bij de installatie wordt er daarom voor gezorgd dat jouw tuin zo wordt achtergelaten als dat die is aangetroffen. Daarom wordt de bestrating vaak door een professionele stratenmaker in ere hersteld. 

Voordelen van een laadpaal thuis

Zoals gezegd levert de aanschaf van een eigen laadpaal veel voordelen op. Een van deze voordelen is bijvoorbeeld dat jij je nooit meer zorgen hoeft te maken over de beschikbaarheid van de openbare laadpalen bij jou in de buurt. Met een eigen laadpaal kan je jouw eigen auto namelijk altijd voor de deur opladen. Hierdoor hoef je ook ’s avonds niet meer naar buiten om de auto te verplaatsen wanneer deze volledig opgeladen is. Bovendien profiteert u van lagere kosten dan bij een openbare laadpaal en is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om subsidie te krijgen. Genoeg reden dus om een eigen laadpaal aan te schaffen!