Primula clusiana

0
396

Primula clusiana is genoemd naar Charles de l’Ecluse, die meer bekendheid geniet onder de gelatiniseerde naam Carolus Clusius. Dat deze primula naar hem genoemd is, is niet zo verwonderlijk; Clusius schreef in 1583 een flora van Oostenrijk en Spanje.

De bloemdekbladen van P. clusiana zijn tweedelig

De plant komt in hoofdzaak in het noordoosten van de Alpen voor.

Carolus Clusius (1526 – 1609) is vanaf 1593 honorair hoogleraar in de botanie aan de universiteit van Leiden geweest. Clusius studeerde rechten in Leuven, later medische wetenschap in Wittenberg, Montpellier en Parijs. Nog een belangrijk werk op het gebied van de botanie is ongetwijfeld zijn Franse vertaling van Dodoens Cruydboeck en een aan paddestoelen gewijd boek ‘Fungorum in Pannoni observa historia’.

Primula clusiana behoort tot de familie van de sleutelbloemachtigen (Primulaceae).

P. clusiana groeit van nature graag tussen fijn gletscherpuin

Het geslacht telt over de hele wereld honderden soorten. Clusius primula is niet hoger dan 2 tot 10 centimeter. De loofbladen zijn grijsgroen, aan de bovenkant glanzend. Het blad is ovaal tot langwerpig ovaal en heeft witachtige randen. De bloemen verschijnen van mei tot in juli. Ze zijn bij uitkomen rozerood en verbloeien naar meer lila.
Het leefgebied van de plant is beperkt tot grassengezelschappen op arme grond, gebieden met steenslag, de randen van sneeuwveldjes en langs de wat vochtige randen van gesteenten. De plant heeft een basische tot neutrale, kalkrijke bodem nodig om te groeien. Primula clusiana komt vanaf 600 meter hoogte voor, maar is het meest aan te treffen op een hoogte van 1.700 tot 2.400 meter. Verwant aan deze sleutelbloem is Primula spectabilis. Deze plant lijkt sterk op Clusius primula, maar heeft kleverige bladen, die ook meer gegolfd zijn en komt uitsluitend voor in het zuidelijke, kalkrijke deel van de Alpen. Primula clusiana is geen plant voor in de tuin. Andere soorten zijn daar meer geschikt voor: Primula auricula, Primula vialii of Primula florindae.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here