Primula farinosa, meelprimula

0
502
Primula farinosa

De meelprimula is een van de vele soorten, die de sleutelbloem- familie rijk is. De familie is wijd en zijd verspreid over de aarde, maar het meest komen ze toch voor in China en de Himalaya. De soort groeit met wortelrhizomen, die bij sommige matig zijn ontwikkeld. De meelprimula groeit in de Alpen in spleten tussen de rotsen en nabij vochtige plaatsen langs de randen van een gletsjer.

Zoals de naam al doet vermoeden, ziet deze primula er wat beslagen, door meel bestoven uit.

Een meelprimula (Primula farinosa) groeit op kalkrijke grond

De witgrijzige gloed ligt over de bloemen, de bloemsteel en de onderzijde van het blad. De bladen zijn aan de bovenzijde fris donkergroen. Kenmerkend voor jong blad is dat het rugwaarts is omgevouwen. Oudere bladen zijn verkeerd eivormig tot langwerpig, gezaagd en wat matgroen van kleur. Vanaf mei tot begin juli bloeit de plant met trossen roodlila tot helpurperen bloemen. Vaak heeft het hart van de bloem een felgeel oog.

De meelprimula (Primula farinosa) groeit tot een hoogte van 2.900 meter in de meeste gebergtes van Europa. Dichter bij huis in Schotland en Noord-Engeland, daarbuiten in gematigde subarctische gebieden van het noordelijk halfrond en in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De bloem is in de diverse gebieden variabel van grootte en kleur en soms ook overige kenmerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in