De valse kamille (Anthemis arvensis) komt van oorsprong uit Zuid-Europa. Vals betekent in dit verband ‘niet echt’. Er bestaat ook een echte kamille (Matricaria reticutia), dat als geneeskruid bekend staat. Een zeldzamere soort is stinkende kamille (Anthemis cotula). Voor de tuin is een aantal hybriden interessant.
De Latijnse naam voor kamille is afgeleid van anthemon, dat bloem betekent.
Valse kamille groeit op voedselrijke, droge grond |
---|
De tweede naam van valse kamille – arvensis – betekent in het veld voorkomend. Alle soorten kamille bloeien uitbundig met gelijktijdig talrijke bloemen. Het geslacht behoort tot de asterachtigen (Asteraceae). De valse kamille komt in Nederland van nature voor in wegbermen en op akkers. Vooral in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en in de Maasvallei komt de plant vrij algemeen voor; in de rest van het land is hij zeldzaam. Ook in het zuiden en oosten van Engeland komt valse kamille voor, maar in Ierland weer niet. De bladen van de valse kamille staan verspreid en zijn enkelvoudig. De randen zijn diep getand of gezaagd en hebben geen bladsteel. De bloemen verschijnen vanaf de maand juni. De plant stopt met bloeien, zodra de eerste nachtvorst zich heeft aangekondigd. De buis- of lintvormige bloemen staan symmetrisch in een hoofdje met 1 tot 5 kroonbladen aanwezig. De bloemstengel is rolrond en massief. Na de bloei verschijnen eenzadige dopvruchten als nootjes. Anthemis arvensis is een kruidachtige, eenjarige plant, die zich zelf uitzaait.
Stinkende kamille (Anthemis cotula) heeft een sterke, onaangename geur. De sterke geur weert insecten. Bestanddelen ervan worden daarom wel gebruikt in insecticiden. Stinkende kamille is in Nederland zeldzaam.
Echte kamille (Matricaria reticutia komt in Nederland op verschillende grondsoorten van nature voor, op graanakkers, in weiden, op dijkhellingen en braakliggend terrein. Voor homeopathische doeleinden wordt de plant commercieel geteeld.
Kamilles voor de tuin
Anthemis hybrida, tot 70 cm hoog. Bloeit met diepgele bloemen.
Anthemis hybrida ‘E.C. Buxton’, 55 cm hoog. Bloeit met kanariegele of citroengele bloemen.
Anthemis hybrida ‘Grallagh Gold’, tot 70 cm hoog. Bloeit met zuiver gele bloemen.
Anthemis hybrida ‘Kelwayl’, ook tot 70 cm hoog. Gele bloemen.
Anthemis hybrida ‘Sauce Hollandaise’, 70 cm hoog. Bloeit met bleekgele bloemen.
Anthemis marschalliana wordt maar 25 cm hoog en bloeit met heldergele bloemen.
De kamillevariëteiten bloeien in de periode juni tot en met september. Alleen Anthemis marschalliana bloeit korter, namelijk tot en met juli.