Eenjarige (snij)bloemen zijn een welkome aanvulling in de border of op het balkon. Gangbare soorten zoals Petunia, Ageratum en Tagetes zijn altijd wel te koop. De bijzondere soorten moeten meestal zelf worden gezaaid. Wil je iets bijzonders, dan moet er wat meer moeite worden gedaan. Er zijn buiten het geijkte eenjarige goed prachtige soorten, die tuin en vaas kunnen sieren. Zelf zaaien is geen kunst en er zijn echt geen extreme kunstgrepen voor nodig om de hele zomer te kunnen genieten van het zelf gezaaide.
Pot, kistje, kunstof zaaibakje, tunnel
Zaaisels kunnen worden vervroegd door ze in een kas of koude bak te plaatsen, maar niet iedereen zal daarover kunnen beschikken.
Heel handig en compact van vorm zijn kunststof zaaibakjes met transparant deksel, waarin ontluchtingsgaten zijn aangebracht. Deze zaaibakjes zijn in een tuincentrum te koop.
Zaaisels in de volle grond kunnen tegen vogelvraat worden beschermd en worden vervroegd door er een tunnel overheen te plaatsen.
De tunnel is kant en klaar te koop of kan zelf worden gemaakt van rond gebogen gegalvaniseerd draad, waaroverheen een transparante folie wordt gespannen. De zijkanten van de folie moeten in de grond worden in gegraven. Is gezaaid in potten, dan wordt het zaaisel tegen uitdrogen beschermd door een glasruit over de pot te leggen. Plaats de glasruit wel op nokken, zodat er een luchtspleet tussen pot en ruit overblijft. Anders vormen zich schimmels en verrotten de kiemen.
Grond
Gezaaid kan worden in kistjes, potten of in de volle grond. Als grondmengsel is potgrond verschraald met scherp zand in de verhouding tweederde plus eenderde goed te gebruiken. Een bijzondere bemesting is verder niet nodig. Er kan breedwerpig of op rijen worden gezaaid. Zaaien op rijen heeft het voordeel dat onkruiden gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Vul het kistje of de pot met het luchtige grondmengsel en druk de grond aan, zodat een vlakke bodem ontstaat. Het grondmengsel moet ca 5 cm onder de rand blijven. Hierna kan worden gezaaid. Nogmaals: breedwerpig of op rijen.
Heel fijn zaad meng je met vochtig zand, grote zaden worden gelegd of breedwerpig gezaaid. Het zaaisel wordt afgedekt met gezeefde potgrond: laagdikte ca 3 cm.
Druk de afdekgrond gelijkmatig aan, zodat de zaden goed in contact komen met de grond eromheen. Als laatste handeling wordt een laagje scherp zand als afdekking uitgespreid; dikte ca 1 cm. Afdekken met zand gaat de groei van onkruiden enigszins tegen. Begiet het zaaisel met een gieter, waarop een broes zit. In het verloop van het proces van kieming moet de grond alleen worden begoten als die droog is. Het zaaisel beschermen tegen al te felle zon en uitdrogen.
Verspenen, uitplanten, plukken
Zodra de gekiemde planten twee blaadjes hebben, moet de afdekking (kunststof deksel, glasruit) overdag worden opengezet om de kiemen af te harden. Het is goed – maar niet noodzakelijk – om de kiemen, zodra ze twee blaadjes hebben, één keer te verplanten (verspenen). Verplanten kan in afzonderlijke potten of in kistjes. Als grond wordt potgrond gebruikt. Afdekken met zand is dan niet meer noodzakelijk. Vooral zaaisels, waarvan de plantjes heel klein zijn (zoals van Begonia) of de kiemen (te) dicht op elkaar staan, is het nodig om ze te verplanten, zodat alle kiemen goed kunnen uitgroeien. Verspenen van de kiem gebeurt met een dun bamboestokje met aan het eind een v-vormige uitsnijding.
’t Is ’s zomers heerlijk toeven tussen de planten… |
---|
De kiembladen worden met het v-vormige stokje ondersteund. Met een ander bamboestokje wordt de grond onder de (tere) wortels omhoog gewipt. Maak met het (ronde) bamboestokje een gaatje in de potgrond en laat de kiem daarin zakken. Niet dieper planten dan de kiem, die al met z’n twee bladen boven de grond uitstak. Druk de grond voorzichtig aan. Na verplanten alle kiemen weer aangieten.
In mei (na de IJsheiligen) kan er buiten in de volle grond worden uitgeplant. Altijd na verplanten de planten begieten. Eenjarige snijbloemen kunnen regelmatig worden geplukt en/of afgesneden. Het schaadt de planten absoluut niet. Het doorgroeien en doorbloeien wordt er juist door bevorderd. De beste tijd om bloemen te plukken is vroeg in de morgen. De houdbaarheid van de bloemen is hierdoor langer. Ververs elke dag het water in de vaas. Uiteraard worden droogbloemen niet in water gezet. Na de pluk van droogbloemen worden die enige tijd met de bloemen naar beneden te drogen gehangen.