Gypsophila elegans, eenjarig gipskruid

0
599

Onder het geslacht gipskruid vallen vaste planten en eenjarigen. De belangrijkste vaste plant is Gypsophila paniculata. Dat is niet alleen een belangrijke borderplant, maar wordt ook geteeld als snijbloem.

Gypsophila elegans heeft net zoals andere soorten gipskruid een grijsgroene gloed

Gypsophila elegans is eenjarig. Het is een bossig groeiende tot zestig centimeter hoge plant. Alle soorten gipskruid verlangen een goed doorlatende en humusrijke grond. Een handje kalk door de grond zorgt voor een optimale groei.

Gipskruid behoort tot de familie van de kruidnagelachtigen (Caryophyllaceae). De Latijnse naam is afgeleid van de Griekse woorden gypsos (gips of krijt) en phile (vriendin). Van nature wordt gipskruid dan ook geassocieerd met kalkhoudende grond. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van het midden tot het verre zuiden van Rusland, Siberië, de Kaukasus en delen van Noord-Afrika. Gipskruid wordt ook wel sluierkruid genoemd vanwege de tere, tuleachtige bloemen. Gypsophila elegans groeit van nature in de Kaukasus. De orginele soort bloeit met witte bloemen. De bladen van de plant zijn grijsgroen en lancetvormig. Het is een delicate plant, die in de tuin beschermd moet worden tegen valwind.

 
Gypsophila elegans var. carminea bloeit met een rozerode bloem Gipskruid bloeit in de zomer onafgebroken rijk

Gypsophila elegans wordt in maart – april in de volle grond gezaaid. Zaai op de plaats, waar de planten de hele zomer moeten staan. De grond moet goed verteerde humus bevatten en goed water doorlatend zijn. Na het opkomen van de jonge planten moeten ze worden uitgedund. Een onderlinge afstand van dertig centimeter moet worden aangehouden. Gipskruid wordt bijna even breed als hoog. De planten gedijen het beste in de volle zon op een tegen wind beschutte plaats. Het is aan te raden de planten in een groep bijeen te houden; het vergemakkelijkt het opbinden als de planten door slagregen en wind zijn omgevallen.
Naast de rozerode variëteit (Gypsophila var. carminea) bloeit Gypsophila elegans var. maxima alba met zuiver witte bloemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in