Rode snijbiet is kleurrijk in moes- en siertuin

0
598

Snijbiet zie je haast niet meer in groentenwinkels. Het is een alternatief voor bladspinazie.

Rode snijbiet maakt felrode stengels

Rode snijbiet is meer en meer in siertuinen te zien. De felrood gekleurde stengels zijn decoratieve accenten tussen andere planten, al of niet voor consumptie. Naast rode snijbiet is er een variëteit met stengels in de kleuren van de regenboog.

Snijbiet (Beta vulgaris var. vulgaris) is een sierlijke bladgroente met een sterke groeikracht. Het worden grote decoratieve bladplanten met vlezige bladstelen in de kleuren rood, geelgroen en wit. De bladen zijn of gekroesd of glad. Snijbiet kan op alle gronden worden geteeld. De grond moet water doorlatend zijn en kort voor het zaaien oppervlakkig worden losgemaakt. Snijbiet wordt gezaaid en afgedekt met een dun laagje losse grond. Om mooi gekleurde stelen te krijgen – snijbietribben – wordt in potjes met een doorsnede van zes centimeter gezaaid. Leg één of twee zaadkluwens in het potje en dek af met rivierzand. Na opkomst wordt het beste plantje aangehouden. De andere opgekomen plantjes worden verwijderd. Snijbiet voor de sier wordt omstreeks half juli gezaaid. Eerder zaaien doet de plant ijl omhoog schieten.

Nadat de planten nog een tijdje in de potjes zijn doorgegroeid, kunnen ze worden uitgeplant op een afstand van veertig bij veertig centimeter. De totale opkweek duurt vier tot vijf weken. Goede rassen zijn ‘Rhubarb Chard’ (rode snijbiet) en ‘Rainbow Chard’ (rode, witte, oranje of geelgroene stengels). Afsnijden van de buitenste bladen, zonder het groeihart af te snijden, zorgt ervoor, dat nieuwe ribben worden gevormd.

Snijbiet heeft behoefte aan veel stikstof (N) en kali (K). Op weinig zure grond is de kans op magnesiumgebrek (Mg) aanwezig, terwijl op lichte, kalkrijke kleigrond mangaangebrek (Mn) kan optreden. Bemest de grond vooraf met een N+P+K-meststof in de verhouding 12+10+18. Een hoeveelheid van tachtig gram per vierkante meter is voldoende. Symptomen van mangaangebrek zijn te herkennen aan een paarsrode bladverkleuring met lichte vlekken in het blad en het omhoog omkrullen van het blad. Mangaangebrek kan worden voorkomen door mangaansulfaat (1% oplossing) te spuiten.

Gerechten

Van snijbiet zijn de jonge stelen met bladen het lekkerste. Het gewas kan tot ver in de herfst worden geoogst. Van snijbiet kunnen diverse heerlijke gerechten worden gemaakt.

Snijbiet in roomsaus

Neem 1 kilo jong, groen snijbietblad. Was de bladen, blancheer in ruim kokend water in drie minuten met een theelepel zout. Laat de bladen op een vergiet uitlekken en snij ze daarna in fijne repen. Neem 25 gram boter en verhit deze in een pannetje. Fruit in de boter één flinke gesnipperde ui tot deze glazig wordt. Voeg één geperst knoflooktentje toe. Maak met 25 gram bloem een gladde roux. Laat de roux afkoelen. Voeg aan de roux 1 deciliter melk toe. Roer het geheel glad en breng aan de kook. Roer vervolgens de gesneden snijbiet en een kwart liter crème fraîche erbij. Breng het grecht op smaak met zout en versgemalen peper. Snijbiet in roomsaus past goed bij gebakken vis en gebakken aardappelen.

Gesmoorde snijbiet

Neem 1 kilo snijbietbladen. De stengels worden niet gebruikt. Was de bladen. Kook de bladen in vijf minuten op hoog vuur. Laat het kooksel op een vergiet uitlekken. Snij de bladen na afkoelen in vierkantjes. Neem 150 gram ontbijtspek en snij dit in smalle reepjes. Smelt 30 gram boter en smoor hierin de in stukjes gesneden snijbietbladen. Schep het gerecht af en toe om. Breng op smaak met zout en een mespunt cayennepeper. Bak de reepjes ontbijtspek goudgeel in een droge koekenpan. Verdeel de gebakken reepjes spek over de gesmoorde groente. Gesmoorde snijbiet past goed bij alle vlees en gevogelte en ook bij visgerechten. Serveer met gekookte aardappelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in