Smullen van bloemen

0
595

Culinair gezien staan we misschien nog maar aan het begin van onbegrensde verrassingen. Fusion, sushi en feng-shui zijn al ingeburgerde begrippen.

Zelf kruiden en bloemen telen voor consumptie (restaurant De Kas, park Franckendael, Amsterdam)

Mobiliteit van de wereldbevolking en moderne elektronica maken, dat onbekende keukengerechten aanlanden op plaatsen, die er ontvankelijk voor zijn. Her en der ontlenen restaurants hun bestaansrecht voor kortere of langere tijd aan een gat in de markt op het gebied van verwende eetgewoonten. Vooral niet gewoon, maar ‘extraordinaire’. Het gebruik van biologisch geteelde groenten en kruiden – gezond eten – is in zwang en ook het gebruik van verse, eetbare bloemen verleiden tot watertandend lekkere gerechten.
Het gebruik van verse kruiden en eetbare bloemen in gerechten is op zich niet bijzonder.

Niet alleen gerechten kunnen heel spannend zijn, ook de ambiance maakt het dineren tot iets bijzonders (restaurant De Kas, park Franckendael, Amsterdam)

Het zelf kweken direct nabij het restaurant is maar bij enkele restaurants in Nederland te zien. In restaurant De Kas op de voormalige stadskwekerij van Amsterdam gebeurt dat allemaal aan huis. In twee aanliggende kleinere kassen is dat vanaf de tafel allemaal te zien. Buiten is er een moestuin te vinden, vanwaar het verse fruit ook zijn weg naar de tafels vindt.
Hoewel de meeste mensen gecharmeerd zijn van het aroma, dat speciale kruiden aan een maaltijd verleent, kan dat niet gezegd worden van bloemen, die opeens in de gerechten verschijnen.

Begonia

’t Is even omschakelen: bloemen horen in de tuin of op vaas, maar toch niet op je bord?

Een bonte mengeling van eetbare bloemen

Je moet ervan houden, maar als het gerecht goed is klaargemaakt, blijken eetbare bloemen een delicatesse en even zoveel smaak te hebben als wat voor kruid dan ook.

Bloemblaadjes van Begonia zijn als kleuraccent en als kruid in een gemengde salade heerlijk. De Begonia heeft een fris pikante, peperige smaak.

Koriander

Bloemblaadjes van de Begonia zijn ook goed te combineren met die van vlijtig Liesje.

Bloemen van de koriander smaken uitstekend in Thaise gerechten, salades en soepen. De sterkste aroma hebben de bloemen, die zich halverwege het gewas bevinden. Van korianderblaadjes is met olijfolie een pestosaus te maken. Heerlijk over maiskolf. Verdeel de korianderbloemetjes over het gerecht.

Lavendel

Lavendelbloemen zijn over ijs uitgestrooid erg lekker. Ris de bloemen van de aar, verwijder de steeltjes en groene delen.

Munt

De bloemen zijn goed te gebruiken in vruchtencompote, vleesgerechten en in marinades voor vlees.

De blaadjes van de munt zijn natuurlijk uitstekend te combineren met ijs. Daarnaast smaken de bloemen lekker over aardbeien, in een vruchtensalade en sla. Hoe kleiner de bloem, des te sterker het smaakaroma.

Behalve dat een bloem van de Oostindische kers het bord prachtig siert, voegt

Oostindische kers

de bloem buitengewoon veel smaak toe aan aardappelgerechten, diverse kaassoorten en salades. De smaak is kruidig peperachtig. De reuk is ook kruidig.

Roos

Wie had gedacht, dat rozen alleen maar goed genoeg zijn om aan je liefste te geven of dat de blaadjes ervan alleen maar goed zijn om parfums mee te bereiden, zal zich toch eens moeten wagen aan de tere smaak van het blad. Rozenblaadjes zijn uitstekend om groene salades van kleur te voorzien, om desserts mee te sieren en beter te laten smaken en om een enkel blaadje aan

Vlijtig Liesje

gemengde vruchtendrankjes toe te voegen.

Zo uit de vensterbank op het bord. Dat kan met de bloembladen van vlijtig Liesje. Verrukkelijk door de radijsachtige smaak. Goed te gebruiken als garnering van salades.

Thijm

Ook een goede vervanging van bloemblaadjes van Begonia als u die te sterk vindt.

Wat is er heerlijker dan blaadjes van thijm bij een lamsgerecht? In tegenstelling tot de blaadjes zijn de bloemen zoetig van smaak. Thijm bloemblaadjes passen uitstekend over Hüttenkäse, soorten brie en tomaatgerechten. Ook prima te gebruiken in ijscoupes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in