Rumex acetosa, veldzuring

0
430

Van zuring (Rumex) zijn veel soorten bekend. Je moet een botanisch expert zijn om de soorten te kunnen onderscheiden. Zuring neemt het niet zo nauw met z’n kruisbestuiving; er komen veel bastaarden voor. Egyptenaren, Grieken en Romeinen verzamelden zuring als tafelkruid.

Veldzuring bloeit met rode bloemdekbladen

Vette maaltijden werden ermee te lijf gegaan. Zuring bevat zuringzure kali. Het smaakt naar citroen en bevat veel vitamine C. Zuringbladen kunnen als salade of als spinazie worden klaargemaakt of om in een heldere bouillon te doen. Als zuringpap met krenten en rozijnen zijn ze een bijzondere delicatesse.

Veldzuring (Rumex acetosa) komt van nature in grasbermen, weilanden en ruigten voor – bijna overal waar de grond goed vochtig is. Het wordt ook gekweekt voor gebruik in de keuken. Spaanse zuring (Rumex scutatus) schijnt het lekkerste te zijn om gerechten mee te bereiden. Veldzuring heeft pijlvormige bladeren. De plant wordt tussen de zestig centimeter tot een meter hoog. In mei – juni bloeit de plant met een flinke bloempracht. De buitenste bloemdekslippen liggen omgeslagen tegen het vruchtsteeltje. De plant is in principe tweeslachtig, maar vaak ook eenslachtig. De bloemkleur is rood tot bruinrood. In gedroogde toestand zijn de bloemen roestbruin van kleur. In (droog)veldboeketten tref je zuring wel eens aan. Het vruchtje is driekantig door de uitgegroeide vruchtdekslippen. Deze slippen lijken het vruchtje vleugels te geven.

Blad van zuring
Zuringblad is rijk aan oxaalzuur

De zaden worden op de wind verspreid.

Niet te veel blad

Zuring kan zelf worden gekweekt. Zaai in mei – juli de zaden op rij, net zoals spinazie wordt gezaaid. Leg de zaden op een onderlinge afstand van 20 – 25 cm. De grond moet licht humusrijk zijn en vooral blijvend vochtig.

Ieder jaar opnieuw zaaien; jonge zuring is het lekkerste.
Naast een hoog percentage vitamine C is het blad van zuring rijk aan oxaalzuur. Dit zuur komt ook in o.a. appelen voor. Wanneer vaak zuring wordt gegeten, is de kans aanwezig dat zich calciumoxalaat in de vorm van steentjes vormt. Dat is schadelijk voor de nieren (nierstenen).

Recepten

* Zuringblad kan worden gebruikt om melk mee te stremmen. Zo kun je er kwark van maken.
* Zuringsalade is een fris gerecht en kan worden gegeten met lams- en rundvleesschotels of met gerookte zalm.
* Een dressing van zuring over gepocheerde zalm maak je door 100 gram boter te smelten, een bosje fijngehakte zuring toe te voegen en het geheel zachtjes aan de kook te laten komen. Haal de pan daarna van het vuur en voeg 300 ml kookroom of crème fraîche toe. Zet de pan opnieuw op het vuur en breng het opnieuw zachtjes aan de kook. Breng op smaak met een snuifje zout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in