Sierkool zie je steeds meer in tuinen verschijnen. De belangrijkste reden is zeker de fraaie groene, paarsrode en witte tinten, die deze kooltjes kenmerken. Sierkolen kunnen in pot, de volle grond of balkonbak worden geplant. Gebruik van groenten in de tuin vanwege hun vorm, kleur of sierwaarde is al een oud gebruik. In de tuin van het Kasteel Villandry in de Loirevallei werd al in de tijd van Lodewijk XIV deze menging met andere planten toegepast.
In Frankrijk wordt deze vorm van tuinieren jardin potager genoemd. In de VS heet het edible garden.
In Nederland wordt traditioneel groente voor eigen gebruik geteeld op een apart stukje in de tuin en dan alleen nog maar als er sprake is van een behoorlijk grote tuin. Op het platteland is het zelf telen meer regel dan uitzondering. In de stadstuin zou je kunnen spreken van ‘fusion’ als er af en toe ook eens een enkel groentenplantje staat. Wie met eigen ogen zo’n mengsel van sierplanten en groenten wil zien, kan daarvoor terecht in de tuin van Villandry (Frankrijk), The Cornish Lost Gardens in Heligan (Engeland) of The Thomas Jefferson Garden (Virginia, USA).
Winterplant
Sierkool is als potplant te koop. Zelf zaaien en opkweken kan natuurlijk ook, maar voor weinig geld kun je je een hoop moeite besparen. Sierkool wordt pas mooi in de herfst en is op z’n mooist in de winter als het niet al te streng vriest. Sierkolen eisen in het donkere en van andere bloei verstoken seizoen alle aandacht op. In hoofdzaak zie je de kooltjes als solitairplant gebruikt. Als feestelijke accenten bij de voordeur of op het verlaten balkon of terras. Overigens: sierkool kan worden gegeten; de smaak is nogal bitter. Pas in het voorjaar gaat de kool op z’n retour, gaat stinken en verdwijnt dan op de composthoop of in de groente-, fruit- en tuinafvalbak.
Hierna nemen de voorjaarsbloeiers het estafettestokje over.
Meer mogelijkheden
Waarom zou je het gebruik van groenten in de siertuin alleen maar tot het winterseizoen beperken? Tal van groenten/consumptiegewassen zijn schitterend van vorm of bloeien heel mooi in zomer of najaar. Denk maar aan bloeiende prei, kool, andijvie, komkommer, augurk, kalebas, ui, artisjok en zoveel meer.
Op de afbeelding hiernaast is een menging van rode kool en Oost-Indische kers gebruikt. De hele zomer geeft het contrast in de bladkleuren groen – blauwrood een intrigerend accent aan dit stukje tuin. Probeer zelf ook eens een combinatie te maken met groente- en tuinplanten.