Hieracium, havikskruid

0
479

Havikskruid in wilde toestand komt in vrijwel alle hooggebergten voor.

H. staticifolium komt alleen in gebergten voor en bloeit met fel zwavelgele bloemen

Door de vele variaties, veroorzaakt door mutatie, is er geen touw meer aan vast te knopen om welke van de havikskruiden het gaat. Voor de tuin zijn twee soorten in zwang, één met een oranjebruine tint en de ander met een felgele kleur.

Het havikskruid is geschikt voor verwildering in een kruiden- of weidevegetatie of als groep in een rotstuin. De plant groeit op arme, zandige grond. Luizen en mieren vinden de plant aantrekkelijk; het havikskruid wordt tenminste vaak door ze opgezocht. In weiden van gebergten is het havikskruid in juni tot ver in augustus in bloei te vinden. Meestal is de kleur dan geel. Afhankelijk van op welke hoogte je in het gebergte bent, zijn de bladen en bloemstelen lang gerekt of juist laag en gedrongen. Er bestaat veel variatie in bloemgrootte en geeltinten. Overigens komt het oranjebruin getinte havikskruid ook in het gebergte voor. Meestal is de grond dan iets vochtiger. Havikskruid groeit op basische tot lichtzure grond.

 
H. aurantiacum bloeit op vertakte stengels met oranjebruine bloemen Het blad is zwaar behaard

Het havikskruid groeit in de volle zon. De plant behoort tot de familie van de cichoreiachtigen (Cichoriaceae). Plant havikskruid op een onderlinge afstand van dertig centimeter uit elkaar (havikskruid breidt zich uit door middel van worteluitlopers). Wie in de buurt van zandverstuivingen of op zandige terreinen oplet, zal in Nederland dikwijls een familielid van het havikskruid kunnen aantreffen, namelijk muizenoor (Hieracium pilosella). Het muizenoor vorm net zoals het havikskruid een bladrozet op de grond. Het bladrozet is in de grond verankerd met een stevige penwortel en wortelrozet. Vanuit het rozet groeien behaarde stengels omhoog van dertig tot veertig centimeter lang. Aan het uiteinde vertakt de bloemstengel zich in verscheidene bloemhoofdjes.

Soorten

Hieracium aurantiacum heeft oranje tot bruinrode bloemen. Blad sterk behaard en iets kleverig. Hoogte circa tien centimeter, met bloemen tot veertig centimeter. Bloeiperiode: juni – september. Uitsluitend geschikt voor arme, matig humushoudende grond.
Hieracium villosum, bloemkleur goudgeel. Wordt tot dertig centimeter hoog. Bladeren blauwgroen en behaard. Bloeiperiode juli – augustus. Voor lichte grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in