Quercus turneri ‘Pseudoturneri’, een bijna wintergroene eik

0
630

Wie goed om zich heen kijkt, zal opmerken, dat sommige bomen hun blad weliswaar lang vasthouden, maar uiteindelijk toch kaal door de winter gaan. Een kleine boom/grote struik, die ’s winters wel z’n diepgroene blad behoudt, is de Oostenrijkse eik. Deze bijzondere eik zult u zelden of nooit aantreffen in het sortiment van een kwekerij. Jammer, want het zou een vrolijke noot zijn in het overwegend loofloze winterseizoen. De Oostenrijkse eik draagt bijna altijd de hele winter door z’n blad.

Blad van Quercus turneri ‘Pseudoturneri’ is ook in de winter groen

De reden dat kwekers niet zo happig zijn om deze kleine boom of struik te kweken, kan zijn gelegen aan de bijna onvoorspelbare uitgroei. Soms wordt een keurige stam gevormd of in andere gevallen groeit een meerstammige struik. Desondanks zou ik ervoor pleiten om deze eik in het sortiment op te nemen. De eik wordt niet zo hoog en is een prachtige verschijning in tuin, patio, park of op het balkon.

Quercus turneri ‘Pseudoturneri’ had vroeger als naam Quercus austriaca sempervirens, vandaar dat ik deze eik maar Oostenrijkse eik noem. Quercus turneri is ontstaan uit een kruising van Quercus robur en Quercus ilex. Laatstgenoemde eik (de steeneik) is groenblijvend.
De bladen van de boom zijn leerachtig en vijf tot tien centimeter lang. Kenmerkend is dat de nerven aan de onderzijde van het blad licht behaard zijn. Het blad is aan de top gelobd of zwak gegolfd.
Quercus turneri ‘Pseudoturneri’ wordt vier tot zes meter hoog en minstens zo breed, maar groeit heel langzaam. Plant deze eik op een vochtige, humeuze grond op een zonrijke plaats of in de halfschaduw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in