Een lang bloeiende Magnolia

0
826

Onthutst belde iemand ons op, dat er zich nu toch wel een heel vreemd verschijnsel in zijn tuin voltrok. Nog niet zo lang geleden had hij een nieuw huis betrokken. De herinrichting van de tuin had nog niet die aandacht kunnen krijgen, die hij zich had gewenst. De verhuizing en de nieuwe inrichting van het huis hadden meer tijd gevergd.

Magnolia lilliflora ‘Nigra’, een ‘plaatje’ om te zien.

Plotseling was zijn aandacht getrokken door één van de magnolia’s, die zomaar in bloei stond. En nog wel midden in de zomer ook!

De tuin lag achter het huis. Half verscholen, tegen hoge Servische sparren aan, stond de flink uit de kluiten gewassen Magnolia. Het glimmend groene blad leek erop te wijzen dat de Magnolia het reuze naar z’n zin had. Her en der staken de vuurrode ’tulpen’ tussen het groene blad door. Een mooi contrast, dat rood en glanzend groen. De struik, schatten wij, was zeker 25 jaar oud en wel 3½ meter hoog.

Was het een speling van de natuur? Of zijn er Magnolia-soorten die niet uitsluitend in het vroege voorjaar bloeien? De tuineigenaar mikte op een wonder van de natuur.

Vruchten van Magnolia zijn in Nederland een zeldzaamheid.
(M. soulangeana – Botanische tuin Konopiste (Benesov) Tsjechië)

Nu weten wij ook niet alles, maar wel dat er Magnolia-soorten zijn, die een heel lange bloeitijd hebben. Er zijn er die met tussenpozen het hele jaar bloeien. Vooral in China, het land van oorsprong, is het normaal dat bloeiende magnolia’s kleur aan het landschap geven. Na het raadplegen van een flora, waarbij bloemkleur, lengte van de bloembladen, het aantal meeldraden en wat al niet meer de revu passeerden, kwamen wij tot de conclusie dat we hier te maken hadden met Magnolia lilliflora ‘Nigra’. Het is een soort die niet zo algemeen in Nederland wordt gekweekt. Misschien was de struik door een vorige eigenaar meegenomen uit Engeland of Frankrijk. In ieder geval is de soort al heel lang in Japan in cultuur.
Deze Magnolia, en trouwens alle andere soorten, kan uitstekend groeien in ons klimaat. In een goed doorlatende humeuze grond, een plaats in de zon of halfschaduw verzekert Magnolia u van een ‘koninklijk’ succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in