Hoe creëer je een stijlvolle tuin in de winter?

0
231

Een kleurloze en saaie tuin in de winter? Hoeft echt niet! Juist in deze periode is het een geweldige uitdaging om jouw tuin stijlvol te maken. Maar hoe doe je dat tijdens de koude wintermaanden? Begin ten eerste met het lezen van onze tips!

Tip 1: Kies voor winterplanten

Groene, winterse planten mogen tijdens deze periode niet ontbreken in jouw tuin. Wist je dat planten zoals hulst, buxus en heesters hun bladeren het hele jaar behouden? Geef ze dan ook een mooie plek zodat de tuin niet te kaal is tijdens de winterperiode. Plaats deze planten op strategische plekken in de tuin om het groen en levendig te houden. Zo simpel kan het zijn!

Tip 2: Voeg winterharde planten toe

Naast planten zijn er genoeg andere elementen waarmee je jouw tuin in de winterperiode kunt opfleuren. Denk bijvoorbeeld aan siergrassen, berkenbomen of struiken met opvallende takken. Dergelijke elementen maken de tuin aantrekkelijker omdat ze interessante texturen en silhouetten vormen. Wist je dat het zelfs mogelijk is om in een wintertuin te barbecueën? 

Tip 3: Voeg kleur toe

Geniet ook in de winter van kleurrijke bloemen in de tuin. Het kan echt tijdens de koudste maanden van het jaar. Er bestaan talloze winterbloeiende planten, zoals winterjasmijn, kerstroos (Helleborus), en winterheide. Geef de planten een mooie plek om de nodige kleur toe te voegen aan de tuin, zelfs op de meest donkere en regenachtige dagen.

Tip 4: Plaats mooie winterdecoraties

Maak je tuin extra stijlvol door elegante winterdecoraties toe te voegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van mooie potten, metalen sculpturen of kunstwerken die bestand zijn tegen winterse omstandigheden? Ze vormen een absolute blikvanger en geven jouw tuin een winterse touch!

Tip 5: Plaats mooie verlichting

Dat het vroeg donker wordt in de winter is helemaal niet erg. In tegendeel juist. Het geeft jou de kans om een beetje met de verlichting te spelen. Bovendien is dit een goede manier om de wintertuin verder aan te kleden. Plaats subtiele tuinverlichting langs paden, rond plantenbedden of in bomen om een serene en haast magische sfeer in de tuin te creëren. En goede verlichting heeft nog een praktische kant ook. Zo verlicht het donkere plekken in de tuin, wat wel zo veilig.

Tip 6: Zorg voor voldoende onderhoud

Een goed onderhouden tuin oogt netter en mooier. Ruim dan ook regelmatig gevallen bladeren en dood plantmateriaal op om je tuin netjes te houden. Snoei ook planten indien nodig, maar wees voorzichtig, aangezien je met sommige planten beter kunt wachten tot het voorjaar.

Tip 7: Wees lief voor de vogeltjes

Maak van jouw tuin een waar winterparadijs voor vogels door vogelvoeders op te hangen en watervoorzieningen te bieden. Vogeltjes zijn er heel blij mee én je tuin ziet er meteen veel gezelliger uit.

Tip 8: Geniet van de rust en stilte van de winter

Vergeet niet om af en toe te genieten van jouw winterse tuin. De rust en stilte van deze periode zijn ongetwijfeld erg welkom in het drukke dagelijkse bestaan. Hopelijk heb je een comfortabel zithoekje gecreëerd met een fijne stoel en comfortabele kussens. Doe een dikke jas aan, steek een vuurtje aan en geniet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in