Wil je beginnen met tuinieren? Zo doe je dat!

0
266

Heb je groene vingers en wil je graag beginnen met tuinieren? Hartstikke leuk, maar het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden. Met de handige tips in dit artikel moet dat zeker lukken!

Tip 1: Kies voor een goede en vruchtbare grond

Wie wil tuinieren, moet dat doen op een goede en vruchtbare grond. Daarmee voorkom je onkruid en ongedierte. Een vruchtbare grond heeft een stevige bodem en een betrouwbare afwatering. Daar kun je voor zorgen door voldoende compost over de bodem heen te spreiden. Een tuinman of tuinvrouw kan simpelweg niet zoner compost.

Hoe verzamel je compost?

Gelukkig is compost verzamelen heel eenvoudig. Bewaar je voedselafval, zoals eierschalen, het klokhuis van een appel en koffieresten. Het creëren van goede afwatering is minstens zo belangrijk. Zorg ervoor dat jouw tuin gaten in de bodem heeft. Leg vervolgens een laagje stenen op de bodem.

Tip 2: Kies voor een goede locatie

Sommige planten zijn schaduwplanten terwijl andere planten juist zon nodig hebben. Daarnaast zijn er planten die gedeeltelijk in de zon en deels in de schaduw staan. Oftewel: iedere plant is anders. Lees daarom altijd de beschrijving van de plant voordat je het in jouw tuin plaatst.

Tip 3: Geef voldoende water (maar niet teveel)

Geef jonge planten altijd voldoende water, maar ook weer niet teveel. Op natte bladeren kan namelijk gemakkelijk schimmel ontstaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! De algemene regel is dat planten ongeveer een centimeter water per week moeten krijgen. Zie je gele bladeren? Pas dan op, want dan hebben je planten waarschijnlijk teveel water gehad.

Tip 4: Zorg voor de juiste timing

Timing is alles. Dit is heel simpel: je moet het juiste type plant op het juiste moment plaatsen. Lees daarom altijd de informatie over de plant en bijbehorende zaden goed door. Op die manier weet je zeker dat jouw planten zich het beste ontwikkelen, of dat nu in de zomer of lente is.

Welke gewassen en planten zijn geschikt voor beginners?

Sommige planten zijn gemakkelijker te kweken dan andere. Ben je een beginner? Oefen dan eerst met het kweken van deze planten, gewassen, fruit of groentesoorten:

 • Uien
 • Basilicum
 • Paprika’s
 • Snijbieten
 • Struikbonen
 • Tomaten

  Gemakkelijk te kweken en te onderhouden bloemen zijn onder andere:
 • Dahlia’s
 • Zonnebloemen
 • Vingerhoedskruiden
 • Petunia’s

Tip 5: Kies voor organisch

Kies voor organisch, of het nu gaat om bemesting, grond of ongediertebestrijding. Tegenwoordig zijn er zelfs organische zaadjes beschikbaar. Planten die worden behandeld met chemicaliën zijn vatbaarder voor ziektes. Ze gaan vaak minder lang mee dan planten die zonder chemische stoffen bemest of behandeld worden.

Tip 6: Snoei voldoende om de luchtcirculatie te verhogen

Snoei tenslotte voldoende om de luchtcirculatie in je tuin te verhogen. Bovendien heb je meteen minder water om op te morsen, waardoor ze niet te nat worden en gaan schimmelen. Twee vliegen in één klap dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here