Waterdrieblad is een bewoner van de trilvenen

0
875

Behalve in ondiepten en langs randen van plassen en sloten, groeit waterdrieblad graag langs de oever van de vijver. Het is geen moeilijke plant. Oevers, gemaakt van turf dat half in het water steekt, zorgen voor een goed milieu.

In de natuur is waterdrieblad met andere planten een van de eerste planten die voor verlanding zorgen.

Waterdrieblad of – synoniem waterklaver – (Menyanthes trifoliata) vind je niet vaak in een tuincentrum. Is er geen belangstelling voor of is de bloei niet interessant?
De plant bloeit in mei – juni met keurig rechtopstaande stengels met witte of roze bloemen. Het zijn mooie bloemen en ook de bruine vruchten met hun typisch zaagtandige kroonslippen zijn nog fraai om te zien.
Waterdrieblad komt in de natuur niet zomaar overal voor: het watermilieu en de oever moeten niet al te voedselrijk zijn.

In juli is waterdrieblad getooid met bruinkleurige zaadhoofdjes
De zaadhoofdjes hebben
leuke kroontjes

De plant houdt van een matig voedselrijk milieu (mesotroof). Samen met o.a. kleine valeriaan en rietorchis zijn het pioniers op het gebied van landaanwinning.

De achternaam van Menyanthes verraadt ontegenzeggelijk z’n beeldkenmerk: trifoliata = drie bij elkaar staande bladeren op een korte stengel. De bladeren zijn gaafrandig en eivormig van vorm. De plant wordt zelden hoger dan twintig – dertig centimeter. Wil je de plant in een vijver planten, dan moet de bodem zich niet lager dan tien centimeter onder de waterspiegel bevinden. Op de overgang water -> land voelt waterdrieblad zich het beste thuis. Als de grond of veengrond maar goed nat blijft.

Waterdrieblad breidt zich in hoofdzaak uit met z’n kruipende wortelstok. Het donker bruinzwarte zaad kan door de wind worden meegevoerd om ergens anders in een geschikt milieu te kiemen. Waterdrieblad is langs de vijveroever te combineren met o.a. primula’s, gele lis, Lysichiton americanus en Carex-soorten. Menyanthes behoort tot de waterklaverachtigen (Menyanthaceae).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in