Zo maak je van je tuin een waar paradijsje

0
390
vijver in de tuin

Nu de zon weer schijnt, de bloemetjes bloeien en de vogeltjes fluiten is het de hoogste tijd om het balkon, dakterras en de tuin eens flink onder handen te nemen. Na weer en wind van de afgelopen winter hebben planten, terras en tuinmeubels flink wat te verduren gehad. Dat zie je onder andere terug aan de groene aanslag dat zich afzet op hout en steen. Dat haal je heel makkelijk weg met een sopje van heet water en soda.

Het is ook het moment om kapotte dingen te repareren of te vervangen. Maar misschien wordt het wel tijd om iets nieuws te doen met je tuin. Nieuwe planten, nieuwe terrasje, nieuwe verlichting, nieuwe vijver! Met een paar simpele ingrepen én de aanleg van een echte visvijver verhoog je direct de biodiversiteit in je tuin. Op deze manier komt je tuin pas echt tot leven met vlinders, bijen, vogels en vissen. Maar welke vijverbenodigdheden heb je nodig? Welke planten laat je rond de vijver groeien en welke vissen komen in de vijver? En welk visvoer moet ik gebruiken om de vissen gezond te houden? Er komt best wat kijken bij de aanleg en het onderhoudt van een vijver, maar in dit artikel beginnen we bij het begin. We vertellen je welke mogelijkheden en materialen er zijn om een vijver in je tuin te bouwen.

Ieder zijn vijver

In feite is een vijver in je tuin een op zichzelf staand ecosysteem. Maar wat past bij jou? Misschien wil je helemaal geen vissen en voel je meer voor een natuurlijk vijver met alleen maar planten waar kikkers en salamanders zich thuis voelen. Op deze manier krijg je wel meer dieren in je tuin terwijl je de vijver na het aanleggen vrijwel niet hoeft te onderhouden. Je kunt ook kiezen voor een gemengde vorm van planten en vissen. Dit vraagt aanzienlijk meer onderhoud en je moet een filterinstallatie installeren om het water te reinigen.

Heel populair is de zogenaamde koivijver. De koi is een Japanse vis met prachtige kleuren die behoorlijk groot kan worden. Je hebt hiervoor een flinke vijver in met delen nodig, een voor de koi en een voor de waterplanten. Als je die bij elkaar zet eten de koi alle planten op. Verder heb je ook hier een goede technische installatie nodig om het water te zuiveren en over en weer naar de twee aparte delen van de vijver te pompen. Het onderhouden van een koivijver is zeer intensief.

Materiaalkeuze

Tuinvijvers zijn er in verschillende materialen. Om te beginnen is er vijverfolie. Dat leg je in het gat dat je van tevoren hebt gegraven. Het grote voordeel is dat je het in elke gewenste vorm kunt leggen en dat het bijzonder sterk is. Dan zijn er de voorgevormde vijverbakken van kunststof die je in moet graven. Tot slot is het mogelijk om een gemetselde of betonnen variant te nemen. Dit wordt gezien als een duurzame en fraaie manier om een vijver aan te leggen. Het aanleggen is een stuk lastiger omdat er vaak een fundering aangelegd moet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in