Machines en gereedschappen

0
512

 

Soort gereedschap, beschrijving en doel: grondbewerking en -verzet

Kruiwagen
Handig om flinke hoeveelheden compost en grond te verplaatsen. Uitvoering in staal of kunststof. Een metalen kruiwagen gaat langer mee. Verplaatsingshoeveelheid ca 80 liter. Geschikt voor tuinen vanaf >100 M2.
Spade- en spitvork
Geschikt voor spit- en graafwerk in met name zware grond zoals leem en klei. Met een spadevork spit je gemakkelijker dan met een spade. Bovendien wordt de grond los van structuur.

Voor het voorzichtig opspitten van wortels, knollen en bollen is de spadevork uitstekend geschikt. De vork dringt diep door in de hardste grond(en). Ook heel geschikt voor het optasten en verplaatsen van verse, strorijke mest.

Bats en spade
Een bats is geschikt voor het wegscheppen van losse grond (zand en tuingrond). Let erop, dat blad en dul uit één stuk zijn gesmeed. Een andere naam voor bats is ook wel panschep. Het brede en min of meer holle blad zorgt voor het verscheppen van grote hoeveelheden grond.

In iedere tuin moet weleens worden gespit. Een spade behoort tot de basisuitrusting. Koop altijd een spade waarvan het blad en dul uit één stuk zijn gesmeed. Met de spade is in één steek 15 – 20 cm diep te spitten. Een zogenoemde opgezette trede op de bovenkant van de spade voorkomt pijn aan je voet.

Schoffel
Schoffels zijn er in verschillende breedtematen. Het werktuig wordt gebruikt om kruiden te wieden. Door stoten en trekken wordt het kruid op de wortel losgemaakt. Schoffelen is alleen handig op lichte grond (zand, humeuze zandgrond en lichte zavel). Voor een kleine tot middelgrote tuin is een bladmaat van zestien centimeter voldoende.
Handcultivator, plantschep en voegenreiniger
De handwoeler is een compact stukje gereedschap om de grond tussen vaste planten en eenjarige mee los te maken. Zowel in de tuin op de begane grond als voor bloembakken of balkontuinen is het een onmisbaar stuk gereedschap. Een verchroomde uitvoering heeft de voorkeur: roest minder en is duurzamer.

De plantschep behoort zonder meer tot ieders uitrusting. Planten en verplanten van vaste planten en eenjarige gaat hiermee heel goed. Eventueel ook te gebruiken om bloembollen mee te planten en op te rooien. Een gegalvaniseerde en gelakte uitvoering of geheel verchroomd is een goede keus.

Een voegenreiniger is nuttig om kruid tussen tegels en al het andere straatwerk uit te krabben. Van tijd tot tijd moet het mes worden geslepen en van bramen worden ontdaan. Alleen de v-vormige buitenkant snijdt en is geschikt om kruiden mee los te snijden.

Schrepel
Wordt ook wel handschoffel genoemd. Het werktuig bestaat uit een kwartrond blad, waarvan de langste zijde geslepen is op een metalen steel met houten handvat. Een goede vervanger van de schoffel mits de tuin of de te onderhouden border niet te groot van omvang is. Kruiden kunnen diep worden losgemaakt uit de grond.
Hark
Harken zijn er in verschillende breedtematen: 20, 30, 35 centimeter. De tanden zijn iets gekromd om kruiden, grasresten en blad bij elkaar te houden. De tanden moeten van staal zijn om weerstand te bieden aan allerlei grondsoorten variërend vanaf zand tot en met zware klein. Let erop, dat kam en steelinsteek uit één stuk zijn gesmeed. De hark is bij uitstek geschikt om grond fijn te harken en te egaliseren. In dat geval is een hark met rechte tanden meer geschikt dan een hark met kromme tanden.
Cultivator
Is geschikt om dichtgeslagen grond los te woelen en lucht in de grond te brengen. Er zijn handcultivators en cultivators op steel. Meestal bestaat een cultivator uit drie bladen op een stalen steel met aan de voet een v-vormig schoffeltje. De afstand tussen de schoffels bepaalt de werkzame breedte. Cultivator op houten steel is er in een breedte van respectievelijk 9 en 11 centimeter.
Grondfrees
De machine wordt elektrisch of met behulp van een benzinemotor aangedreven. Ronddraaiende messen zorgen voor verhakselen van kruiden, wortels en grond. Voor de aanleg van grote tuinen levert de machine een aanmerkelijke tijdsbeparing op: je hoeft de oppervlakte niet handmatig om te spitten. Nadeel is dat de bodemstructuur onder veelvuldig frezen te lijden heeft.
Graafmachine
Voor het ontgraven en/of verzetten van grote hoeveelheden grond. Uitsluitend lonend bij aanleg van een grote tuin. Er zijn minigravers en dieplepels.
Shovel
Shovel Voor het ontruimen, ontgraven, afvlakken en verzetten van grote hoeveelheden grond. Alleen via een aannemer.

grondbewerking en -verzetonderhoud gazon
onderhoud beplanting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in