Machines en gereedschappen

0
616

 

Soort gereedschap, beschrijving en doel: onderhoud gazon

Kooimaaier
Elekrisch, met motor of handkracht aangedreven grasmaaier. Het gras wordt door middel van ronddraaiende messen (rondsel) afgesneden. Een glad geschoren gazon is het resultaat. Het grasmaaisel wordt al of niet opgevangen in een bak achter het rondsel.
Cirkelmaaier
Elektrisch of met motor aangedreven maaier voor lang gras. Een ronddraaiend slagmes slaat het gras af. Niet geschikt voor wie een strak geschoren gazon wil. Voor beheer van kruidenrijke en/of bloemrijke vegetaties.
Bosmaaier/trimmer
Elektrisch of op batterij aangedreven machine om plukken gras (rondom bomen, struiken) weg te maaien. Slootbermen en steile taluds kunnen hiermee worden gemaaid. Grassen worden door een snel ronddraaiend nylonkoord op een spindel afgeslagen. Geregeld vernieuwen van het nylon koord is noodzakelijk voor een goede werking. Moeilijke bereikbare plaatsen kunnen met deze machine worden bewerkt. De bosmaaier is minder geschikt om grasranden te maaien: de scherpe rand van het gazon wordt weggeslagen.
Graskantenknipper (elektrisch)
De elektrische graskantenknipper (220 volt of op accu) knipt moeiteloos randen van het gazon. Een knipper op accu is alleen aan te bevelen voor een klein gazon. De accu raakt meestal snel leeg en het duurt uren eer die weer is opgeladen. Koop twee accu’s, zodat het werk in één keer kan worden afgemaakt.
Hand graskantenknipper

Voor wie niet afhankelijk wil zijn van onhandige snoeren bij het knippen van de gazonrand, is er de handknipper.
De schaar is er in vaste uitvoering of kan in een schuine stand (45° of 90°) worden gezet.
Gazon/bladhark
Breed gegalvaniseerd metalen-, plastic of bamboeblad voorzien van vorken. Geschikt om zowel gazonmaaisel als blad af te harken. De vorken moeten soepel veren om te voorkomen dat grond wordt weggeharkt.
Kantensteker
Voor het handmatig snijden en rechtmaken van kanten langs het gazon. Door een lijn te spannen kan een kaarsrechte rand worden gemaakt. Het maanvormige blad is van gehard staal. De buitenrand is in mesvorm geslepen.
Vertikuteerkam
Voor het grondig reinigen van het gazon (mos en vilt). De kam bestaat uit scherpe messen met weerhaken. Bij gebruik van de kam wordt het gazon in repen gesneden, waardoor lucht en na dressen voedingsstoffen dicht bij de wortels kunnen komen. Ongewenste kruiden en mos komen los in het gazon. Na gebruik van de vertikuteerkam de ongewenste kruiden en het mos met een bladhark van het gazon afharken.

grondbewerking en -verzetonderhoud gazon
onderhoud beplanting

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in