Nieuwe schutting: waar op letten?

0
404
Depositphotos_32371959_S

Wat is er nu lekker dan even lekker in je tuin zitten na een lange werkdag? Het is dan wel zo fijn als je je niet hoeft storen aan je schutting. Wellicht is die van jou verouderd of ben je niet meer blij met de stijl. Hoe dan ook: je wilt graag een nieuwe schutting. Maar waar moet je op letten bij een schutting? 

Een nette schutting is onmisbaar voor een fijne tuin. Hoe mooi je tuin ook is, wanneer de schutting niet in orde is zal dit altijd doen aan de uitstraling van de tuin. Het is dan ook zeker de moeite waard om een vervallen, oude schutting te vervangen door een nieuwe. Er komen echter best wat dingen kijken bij een nieuwe schutting kopen. We zetten deze voor je op rij, dus lees zeker door.

Aandachtspunten bij het uitzoeken van een nieuwe schutting

Als je een schutting wilt kopen, moet je op verschillende dingen letten. Door op onderstaande punten te letten ben jij goed op weg de perfecte schutting te vinden.

Welk soort schutting?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je weet wat voor soort schutting je wilt. Er zijn verschillende soorten schuttingen, vervaardigd van verschillende materialen. De meest populaire opties zijn hout, composiet en aluminium.

Houten schutting

Een houten schutting kan een prachtige toevoeging zijn aan elk huis. Ze zorgen ervoor dat je huis er rustiek en sfeervol uitziet. Houten schuttingen zijn daarnaast een populaire keus omdat ze relatief goedkoop en eenvoudig te installeren zijn. Wel is een houten schutting eerder toe aan vervanging omdat het materiaal kwetsbaarder is. Ook heeft hout meer onderhoud nodig dan andere materialen.

Houtcomposieten schutting

Houtcomposiet schuttingen zijn een populaire keuze onder huiseigenaren vanwege hun vele voordelen. Ze zijn duurzaam, vereisen weinig onderhoud en zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren en stijlen. Bovendien zijn houtcomposiet schuttingen milieuvriendelijk omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.

Aangezien houtcomposiet schuttingen sterk en bestand zijn tegen weersinvloeden, gaan ze langer mee dan traditionele houten schuttingen. Onderhoud is eenvoudig – alleen afnemen met een vochtige doek om vuil en alg te verwijderen. Bovendien hoeven houtcomposiet schuttingpanelen niet geschilderd of gebeitst te worden om hun uiterlijk te behouden. Wel kan het lastiger zijn om deze schutting te plaatsen.

Aluminium schutting

Aluminium schuttingen zijn onderhoudsvriendelijk, duurzaam en relatief goedkoop in aanschaf. Bovendien geeft een aluminium schutting je tuin een strak en chique uiterlijk. Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van aluminium schuttingen. Zo is het materiaal relatief lichtgewicht, waardoor deze makkelijk kunnen omvallen als ze niet goed bevestigd worden. Ook kan het materiaal gaan verkleuren door invloeden van buitengebruik, zoals UV-straling of regelmatige reiniging met chemische middelen.

Het plaatsen van de schutting

Daarnaast moet je ook letten op de afmetingen van de schutting. Zorg ervoor dat jij en/of je buren genoeg ruimte hebben om de schutting te plaatsen en houd rekening met het aanvragen van een vergunning wanneer je een schutting gaat plaatsen die hoger is dan één meter.