Een tuinhuisje? Dat is echt een meerwaarde voor je tuin! Het biedt opbergruimte, beschutting en een fantastische plek om te loungen. Bovendien is zo’n huis de perfecte blikvanger waarmee je jouw achtertuin een boost geeft. Het aanbod aan tuinhuisjes en overkappingen is echter enorm groot. Tuinhuisjes op maat zijn ideaal, want dan gebruik je elke beschikbare centimeter en kan het dus ook in een kleine tuin geplaatst worden. Maar, waar moet je op letten als je zo’n huis op maat aan wil schaffen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Wat zijn je wensen?
Allereerst is het van belang om te bepalen wat je precies verwacht van je tuinhuis. Ben je op zoek naar een compleet huisje met een veranda en overkapping, waar je zowel lekker kunt loungen en buiten eten, als je tuin- en vakantiespullen in op kunt bergen? Of hou je het liever meer goedkoop met alleen een houten overkapping, zodat je lang van het buitenleven kunt genieten? Om daar een idee van te krijgen, kun je inspiratie opdoen bij de tuinhuizen van aanbieders zoals Tuin Huis Winkel. Tuin Huis Winkel is Europees marktleider en heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van grote dingen voor in de tuin. Bij hen vind je jouw perfecte tuinhuis, overkapping, schuur of meer; kant-en-klaar of op maat gemaakt. Daarnaast kun je er ook terecht voor advies en vragen, zodat je zeker weet dat je de goede keuze maakt.
Afmetingen
Wanneer je hebt bepaald welke functies je tuinhuisje moet vervullen, kun je gaan kijken naar wat de mogelijkheden en eisen zijn voor wat betreft de afmetingen. Zijn deze redelijk standaard, dan kun je ook gaan voor een kant-en-klaar huis. Zijn er bijzondere eisen of is je tuin klein, dan adviseren wij om jouw tuinhuis op maat te laten maken. Vergeet niet te controleren of je aan bepaalde eisen moet voldoen. Hoe hoog mag je tuinhuisje bijvoorbeeld zijn? Zonder vergunning mag de nokhoogte maximaal 3 meter zijn. Check dus ook wel even of je een vergunning moet aanvragen.
Fundering
De fundering is de basis van je tuinhuis. Het bouwwerk moet natuurlijk stevig staan en niet gaan verzakken. Het leggen van de fundering kun je in de meeste gevallen beter aan de vakman overlaten. Mocht je zelf aan de slag gaan, vraag dan bij je bouwmarkt hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Afwerking
In welke kleur schilder je een tuinhuisje? Dit is uiteraard afhankelijk van je eigen smaak. Je kunt gaan voor een natuurlijke look en kiezen voor geïmpregneerd, gebeitst hout, of het mooi strak in de lak zetten. Qua kleur kies je het best iets dat past bij de omgeving.
Problemen voorkomen door goed onderhoud
Werk direct na de bouw van je houten tuinhuis de buitenkant af met impregneermiddel en/of lak of beits. Ook de binnenkant kun je ter bescherming aflakken . Zo bescherm je jouw huisje tegen weersinvloeden. Maak de buiten- en binnenkant af en toe schoon en lucht regelmatig om schimmelvorming en een muffe lucht te voorkomen.