Schimmel in je tuinhuisje, wat te doen?

0
354
schimmel in tuinhuis

Schimmels zijn vervelend, onhygiënisch en ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Schimmels wil je dus niet in en rondom de woning hebben en ook zeker niet in bijvoorbeeld een tuinhuisje of de schuur. Helaas is het nu eenmaal een feit dat vochtige plaatsen de ideale broedplaatsen voor deze levende organismen zijn en schimmel voorkomen is lastig. Toch kun je er wel genoeg tegen doen en het is sowieso ook mogelijk om schimmels te verwijderen. In dit blog vertellen we hier meer over.

Gevaarlijk voor de gezondheid

Met schimmels in huis loop je een groot gezondheidsrisico, want een langdurige blootstelling aan schimmels en in het bijzonder de giftige zwarte schimmel, kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Dus schimmels verwijderen is ontzettend belangrijk! Niet alleen de schimmels in huis, maar ook in de tuin, het tuinhuisje en de schuur. Vooral het tuinhuis en de schuur zijn ideale broedplaatsen voor schimmels, omdat het in de regel daar een stuk vochtiger is dan bijvoorbeeld in een woonkamer van een woning.

De gezondheidsklachten die door blootstelling aan schimmels kunnen ontstaan variëren van milde klachten zoals een jeukende huid en geïrriteerde ogen tot aan ernstige klachten zoals longproblemen en astma. Dat is ergens wel een vrij zorgwekkende gedachte. Zeker wanneer je weet dat ruim 20% van de Nederlanders last hebben van schimmels in en rondom de woning. Des te belangrijker is om hierop alert te zijn en ook gelijk actie te ondernemen wanneer je schimmels constateert.

Hoe houd ik schimmels buiten de deur?

Schimmels krijgen en nemen vooral de kans om zich te hechten op vochtige plaatsen. Hier kun je vrij weinig tegen doen behalve dat je zoveel mogelijk maatregelen kunt nemen om vocht tegen te gaan. Een goede vochtmeter is dan eigenlijk het beste gereedschap dat je aan de wand in de schuur hebt kunnen hangen, want hiermee kun je heel eenvoudig de luchtvochtigheidsgraad van een ruimte meten. Bij een te hoge luchtvochtigheid weet je dus eigenlijk al dat er een kans bestaat dat schimmels zich hier gaan nestelen en vermenigvuldigen. Je zou de luchtvochtigheid terug kunnen brengen door bijvoorbeeld goed te ventileren en door vochtvreters te plaatsen.

Wat kan schimmels veroorzaken?

Er zijn genoeg zaken die schimmels in en rondom de woning kunnen veroorzaken. Lekkages, defecte leidingen, verstopte regenpijpen, een slechte ventilatie en/of afzuiging en zeker niet op de laatste plaats overstromingen. Zoals je ziet heeft alles wel met vocht en luchtvochtigheid te maken en vocht is dan ook de grootste boosdoener. Maar door regelmatig onderhoud te plegen en door te investeren in je woning, kun je schimmels toch flink tegenwerken. Dat geldt misschien nog des te meer voor het huisje of de schuur in de tuin. Deze worden doorgaans niet zo goed onderhouden als de woning zelf terwijl je er misschien wel enorm veel gebruik van maakt. Des te belangrijker is om de mogelijke problemen te tackelen en om vocht buiten de deur te houden.

Hoe kan ik schimmels verwijderen?

Als het kwaad al geschied is moet je aan de slag met schoonmaakproducten om de schimmels te verwijderen. Schimmels zijn gelukkig eenvoudig te herkennen aan zwarte spikkels op muren en plafonds, witte en harige aanslag en donkere plekken. Vaak gaan deze zichtbare zaken gepaard met een muffe geur. Die in de tuin iets moeilijker te ruiken is. Het verwijderen van schimmels is eigenlijk vrij simpel. Of je gebruikt een professioneel schoonmaakmiddel dat je bij de supermarkt of de bouwmarkt kunt kopen en in veel gevallen volstaat al een emmertje heet water met een beetje soda. Bij hardnekkige schimmels of aanhoudende problemen kan het ook geen kwaad om de professional in te schakelen. Die niet alleen goede metingen verricht, maar ook gerichte oplossingen aanbiedt om de vochtproblemen in en rondom het huis beet te pakken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in