Allergieën voor bomen, pollen en grassen: hoe ontstaan ze?

0
223
larikshaag

Veel mensen hebben last van allergieën. De symptomen kunnen erg vervelend zijn. Zo krijgen sommige personen door een bepaalde allergie erge jeuk of andere ernstige bijwerkingen. Wat zijn allergieën precies en kun je ook allergisch zijn voor producten uit de tuin? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat zijn allergieën?

Allergieën, ook wel overgevoeligheid genoemd, zijn abnormale reacties van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Allergieën kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan stoffen, waaronder voedsel, medicijnen of andere chemische stoffen. Wanneer het immuunsysteem reageert op een allergeen, veroorzaakt dit ontstekingen in het lichaam en kan dit leiden tot een scala van symptomen. De meest voorkomende symptomen van allergieën zijn niezen, een loopneus, tranende ogen en congestie.

Wat voor soorten allergieën bestaan er?

Er zijn twee hoofdtypen allergieën: seizoensgebonden en overblijvende. Seizoensgebonden allergieën treden op tijdens een bepaald seizoen van het jaar. Meerjarige allergieën doen zich het hele jaar door voor. Voorbeelden van seizoensgebonden allergieën zijn hooikoorts en ragweed. Meerjarige allergieën zijn bijvoorbeeld eczeem en astma.

Seizoensgebonden allergieën

Seizoensgebonden allergieën komen vaker voor in de lente en de herfst. In deze periodes is de hoeveelheid stuifmeel het grootst. Pollen van bomen, grassen, onkruid en andere planten zijn verantwoordelijk voor seizoensgebonden allergieën. Mensen die allergisch zijn voor pollen worden mensen met pollinose genoemd. Symptomen van pollinose zijn een loopneus, tranende, jeukende ogen en een zere keel.

Welke stoffen veroorzaken allergische reacties?

Stuifmeel is niet de enige oorzaak van seizoensgebonden allergieën. Er zijn ook andere stoffen die allergische reacties veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld schimmel en meeldauw allergische reacties opwekken.

Allergie voor schimmel

Mensen met een allergie voor schimmel krijgen jeukende huiduitslag en roodheid rond de mond en neus. Andere symptomen van schimmelallergie zijn vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en hoofdpijn.

Allergische reactie op medicatie

Sommige mensen reageren allergisch op medicijnen. Dit is vooral het geval als de persoon een voorgeschiedenis van allergie voor geneesmiddelen heeft. Een voorbeeld van een geneesmiddelenallergie is een allergische reactie op penicilline. Iemand met een dergelijke allergie moet het gebruik van penicilline vermijden. Als hij of zij een penicilline-medicijn neemt, moet de persoon een antihistaminicum nemen voordat hij of zij het medicijn inneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in